Dermatologija

V dermatološki ambulanti, ki se nahaja v centru Nove Gorice obravnavamo bolezni kože, lasišča in nohtov. Naši bolniki so tako otroci kot odrasli.

Naročila na pregled sprejemamo preko telefona ali maila. Potrudili se bomo, da na pregled ne boste čakali več kot 5 dni.

Opravljamo naslednje dermatološke storitve:

Prekomerno potenje

in aplikacija botoxa

Glivična okužba nohtov

Glivične okužbe potrdimo z ustreznimi laboratorijskimi preiskavami

Kožna znamenja
Kožna znamenja ali melanocitni nevusi so sestavljeni iz skupka melanocitov – celic, ki proizvajajo pigment kože. Lahko so svetlo do temno rjave barve, v nivoju kože ali pa nad njo. Nekateri se z znamenji rodijo oz. jim nastanejo v prvih letih življenja, takrat govorimo o prirojenih znamenjih.  Pri večini ljudi pa se pojavljajo tekom življenja in govorimo o pridobljenih znamenjih. Le ta nastajajo v prvih treh desetletjih življenja, višek dosežejo pri 40 letu, nato pa začne njihovo število upadati.

 

KAJ VPLIVA NA ŠTEVILO ZNAMENJ, KI JIH IMAMO?

Število znamenj je do določene mere genetsko pogojeno. Če imajo vaši starši večje število znamenj je zelo verjetno, da jih boste imeli tudi vi. Na število znamenj pa vpliva tudi izpostavljanje kože soncu. Več kot je bila koža na soncu, več znamenj nastane.

 

ALI SO ZNAMENJA NEVARNA?

Znamenja sama po sebi niso nevarna, če so pravilno oblikovana, simetrična, enakomerno obarvana in manjša od 5 mm. Znamenja, ki ne ustrezajo zgoraj naštetim kriterijem je bolje pokazati dermatologu.

 

ALI SE ZNAMENJA LAHKO SPREMENIJO V KOŽNEGA RAKA?

Znamenja se lahko spremenijo v kožnega raka, zato jih je potrebno redno opazovati. Večja verjetnost da bo do tega prišlo, je pri ljudeh, ki imajo večje število znamenj, pri tistih ki imajo melanom v družini ter pri tistih ki so bili pred leti večkrat opečeni od sonca.

 

KDO IMA VEČJE ŠTEVILO ZNAMENJ?

Večje število znamenj imajo ljudje, ki imajo več kot 100 znamenj na koži. Pri starejših od 50 let pa več kot 50 znamenj. Pri ljudeh z večjim številom znamenj je verjetnost melanoma (kožnega raka) večja, zato je potrebno znamenja redno opazovati.

 

NA KAJ MORAM BITI POZOREN PRI OPAZOVANJU ZNAMENJ?

Pozorni morate biti na večanje površine znamenja, spreminjanje oblike ali barve, nastanka nepravilnih robov, pojava srbenja ali krvavitve v znamenju. Ne spreglejte tudi pojava novega znamenja na koži, ter hitro rastočo roza ali rdečo spremembo na koži.

KAJ SO DISPLASTIČNA ZNAMENJA?

O displastičnih znamenjih pri kliničnem pregledu kože govorimo, ko na koži opazimo večje število znamenj, ki so nepravilnih oblik (niso popolnoma okrogla) imajo več barv ter so večja kot 5 mm. Sicer je to termin, ki ga uporabljajo patologi, ko znamenje pregledajo pod mikroskopom. Z displazijo opisujejo spremenjene celice, ki niso popolnoma zdrave, niso pa še rakaste. Rak namreč ne nastane kar čez noč ampak s postopnim spreminjanjem celic. Ko so celice minimalno spremenjene govorimo o blagi displaziji, z večjim spreminjanjem celic se stopnja displazije veča in sčasoma se celice spremenijo v raka.

 

ALI SE DISPLASTIČNA ZNAMENJA SPREMENIJO V RAKA?

Vsa displastična znamenja se ne spremenijo v raka. Možno je da se proces spremenjanja sam ustavi in znamenje obdrži nenavadno obliko in barvo vrsto let. Zato preventivno odstranjevanje znamenj nima smisla, saj rakasto obolenje lahko nastane tudi na zdravi koži, kjer prej ni bilo znamenja. Vsekakor je potrebno displastična znamenja spremljati. Najlažje se takšna znamenja opazuje z digitalno poslikavo znamenj. Znamenja fotografiramo pod povečavo z digitalnim dermatoskopom in ob naslenjem obisku fotografije primerjamo. Tako lahko zaznamo minimalne sprememebe v znamenju, ki prostemu očesu niso vidne.

 

ALI JE NEVARNO, ČE SI ZNAMENJE POŠKODUJEM?

Sama poškodba znamenja ne predstavlja rizika da se bo znamenje spremenilo v raka.  Za odstranitev znamenja, ki je na takšnih mestih, da si ga večkrat poškodujemo se odločamo bolj iz praktičnih kot iz zdravstvenih razlogov.

 

 

 

 

Poslikava znamenj ali body scan
Poslikava znamenj ali t. i. body scan je diagnostična metoda, s katero lahko zelo natančno spremljamo spreminjanje znamenj. S pomočjo digitalnega dermatoskopa poslikamo znamenja pod povečavo, nato pa ob naslednjem obisku fotografije primerjamo. Tako lahko zaznamo minimalne spremembe v znamenju, ki so prostemu očesu nevidne. Kožni rak, ki nastane iz pigmentnih celic ali melanom, velja za enega najnevarnejših rakov. S poslikavo znamenj in rednim spremljanjem lahko melanom odkrijemo dovolj zgodaj da rešimo življenje.

 

KDO JE PRIMEREN KANDIDAT ZA POSLIKAVO ZNAMENJ?

Poslikavo znamenj se svetuje vsem

 • ki imajo večje število znamenj (več kot 100 znamenj pri mlajših od 50 let in več kot 50 znamenj pri starejših od 50 let)
 • ki so imeli melanom
 •  ki imajo ožjega sorodnjika z melanomom
 • ki imajo displastična znamenja
 • ki si znamenja ne želijo ali ne morejo opazovati sami
 •  ki so bili večkrat opečeni od sonca

 

KAKO PREISKAVA POTEKA?

Zdravnik vas bo prosil, da se slečete do spodnjega perila. Nato vam bo poslikal kožo celega telesa, ter z digitalnim dermatoskopom dodatno poslikal še znamenja. Ob naslednjem obisku bo posnetke znamenj primerjal s starejšimi. V primeru, da bo znamenje ob naslednjem obisku drugačno je to indikacija za izrez znameja.

 

KAKO POGOSTO SE POSLIKAVO OPRAVLJA?

Znamenja se kontrolira na 6-12 mesecev. Redkeje tudi bolj pogosto.

 

KOLIKO ČASA PREGLED TRAJA?

Pregled traja od 30- 90 min, odvisno od števila znamenj.

 

 

 

 

 

Melanom
KAJ JE MELANOM?

Melanom je eden izmed najbolj agresivnih in nevarnih oblik raka kože, ki nastane iz melanocitov, celic, ki v koži proizvajajo pigment. Pojavi se lahko kjerkoli na koži in sluznicah. Ponavadi izgleda kot temnejše znamenje nepravilnih oblik in robov, vsebuje lahko več različnih barv, od svetlo rjave pa do črne. Velikokrat ga zaznamo tako, da izstopa od ostalih sprememb na koži, tako po velikosti, barvi ali obliki.

ALI JE MELANOM NEVAREN?

Smrt zaradi melanoma je odvisna od njegove debeline, ki jo opiše patolog pod pregledom znamenja pod mikroskopom in jo poda v mm po Breslowu. Če melanom odkrijemo in izrežemo v zgodnji fazi, ko je njegova debelina manjša od 1 mm po Breslowu je ozdravitev večja od 90%. Z vsakim dodatnim mm debeline melanoma se 5 letni preživetje zniža za približno 10%.

KAKO PREPREČITI UMRLJIVOST ZARADI MELANOMA?

Smrt zaradi melanoma preprečimo, če ga odkrijemo zgodaj. S tem namenom je potrebno kožo opazovati. Melanom se na koži sprva pojavi kot manjša rjavkasto obarvana sprememba, ki spominja na znamenje. Zaradi nenadzorovane rasti melanocitnih celic prične melanom spreminjati obliko, barvo in velikost, kar lahko na koži opazimo s prostim očesom.

KDO JE V NEVARNOSTI ZA RAZVOJ MELANOMA?

Tveganje za razvoj melanoma linearno narašča s številom melanocitnih nevusov. Tveganje je tako pri tistih, ki imajo v srednjih letih na koži več kot 50 melanocitnih nevusov 4.8-krat večje, kot pa pri tistih, ki imajo na koži manj kot 10 melanocitnih nevusov. Pri mlajših je večja verjetnost za melanoma pri tistih ki imajo več kot 100 znamenj. V večji nevarno sti so tudi ljudlje z displastičnimi znamenji, tisti ki so bili večkrat opečeno od sonca in tisti ki imajo ožjega sorodnika z melanomom, svetlopolti in rdečelasi ljudje.

KAKO SE MELANOM ZDRAVI?

Pri postavljenem sumu na melanom se opravi izrez celotnega znamenja. Znamenje se nato pošlje na patohistološko preiskavo, kjer pod mikroskopom pregledajo celice in postavijo dokončno diagnozo.

KDAJ JE POTREBEN PONOVNI IZREZ ALI REEKSCIZIJA?

V primeru, da je patohistološka preiskava potrdila melanoma je potrebno brazgotino, kjer je bil melanoma izrezan dodatno poglobiti. Z dodatnim širšim rezom izrežemo morebitne celica, ki jih s prvim rezom nismo odstranili.

ZAKAJ JE POTREBNO MELANOM REZATI 2X?

Dva izreza sta potrebna ker se pri znamenju, ki je sumljivo za melanoma prvi izrez vedno opravi zgolj z nekaj milimetrskim robom. To pa zaradi tega, da lahko pravilno določimo v katere bezgavke so rakaste celice potovale. Bezgavke iščemo tako, da okoli rane vbrizgamo posebno kontrastno sredstvo, ki ga lahko zaznamo v bezgavkah. Če bi prvič izrezali kožo daleč okoli sumljivega znamenja je možno, da bi pri uporabi kontrastnega sredstva dobili le-to v drugih bezgavkah in ne v tistih v katere so rakaste celice potovale.

KDAJ SE V ZDRAVLJENJE MELANOMA VKLJUČI ONKOLOG?

Napotitev k onkologu je odvisna od patohistološkega izvida. Če je melanom debelejši od 0,8mm je potrebna dodatna obravnava na Onkološkem inštitutu. Pri melanomih tanjših od 0,8 mm lahko prvi in drugi izrez opravi kirurg plastik ali dermatotlog.

KAKO POGOSTO SO POTREBNI PREGLEDI PO MELANOMU?

Pri bolnikih s postavljeno diagnozo melanoma pregledamo kožo celega telesa vsakih 6 mesecev prvih 5 let po melanomu, nato 1x na leto do konca življenja. Preglede opravlja dermatolog. V primeru debelejšega melanoma bolnika spremlja tudi onkolog.

 

 

 

 

 

 

 

Samopregledovanje znamenj
KAKO IZVAJATI PREGLEDE KOŽE DOMA?

Kožo si je potrebo pregledati na 4-6 tednov. Najbolje pred ogledalom, da opazimo tudi spremembe na hrbtu, zadnjici in zadnji strani nog in rok. Če kožo gledamo vsak dan obstaja možnost, da sprememb ne zaznamo. Človeški možgani se namreč sproti prilagajajo na spremembe na koži, tako da razlik ne opazimo. V veliko pomoč pri opazovanju znamenj so lahko ožji družinski člani.

OPAZOVANJE Z METODO ABCDE

Pri metodi ABCDE gre za črke, ki so začetnice angleških pojmov, s katerimi lažje zaznamo sumljivo znamenje na koži.

 • A = asymetry.Bodite pozorni na pigmentne spremembe, ki niso enakomerne okrogle ali ovalne. Nevarna znamenja so asimetrična.
 • B = border.Pozorni bodite na znamenja, ki nimajo jasnih robov ali pa so ti neenakomerni.
 • C = color.Znamenja, ki imajo več barv, od svetlo pa do temno rjave ali črne barve veljajo za sumljiva in jih je potrebno pokazati dermatologu.
 • D = dimension.Pozorni bodite na znamenja, ki so večja od 5 mm. Le te je potrebno dodatno pregledati z dermatoskopom, saj je pri večjih znamenjih večja verjetnost da gre za rakasto znamenje.
 • E = evolution.Če znamenje raste in se spreminja, takoj obiščite dermatologa.

KDAJ POISKATI POMOČ PRI OPAZOVANU ZNAMENJ?

Težava nastopi pri bolnikih, ki imajo večje število znamenj. Pri teh je samo opazovanje težko in brez fotografij praktično nemogoče. Če bi želeli melanom odkriti takoj ko se pojavi, bi morali biti pozorni na nekaj milimeterske spremembe, kar pa je pri bolnikih z 100 znamenj ali več izredno težko. Prav bolniki z večjim številom znamenj so v večji nevarnosti za razvoj melanoma.

 

KAJ JE POSLIKAVA ZNAMENJ ALI BODY SCAN?

Dermatologi imajo danes na voljo številne sisteme, ki jim omogočajo natančno spremljanje znamenj na koži. S poslikavo znamenj zdravnik s fotoaparatom bolnikovo kožo poslika, na njej pa označi in dodatno pod povečavo slika znamenja. Ob naslednjem obisku mikroskopsko sliko znamenja primerja s starejšo ter na ta način zazna spremembe, ki so prostemu očesu nevidne.

 

KAKO POGOSTO SE IZVAJA POSLIKAVO ZNAMENJ ALI BODY SACAN?

Poslikavo se izvaja na 6 do 12 mesecev. Frekvenca sledenje je odvisna od tipa znamenj, njihovega števila in podatka o prebolelem melanoma. Bolnike ki so že imeli melanom sledimo na 6 mesecev.

 

KDO JE PRIMEREN KANDIDAT ZA POSLIKAVO ZNAMENJ ALI BODY SCAN?

Poslikava znamnej je primerna za bolnike,

 • ki imajo več kot 100 znamenj na koži celega telesa
 • pri tistih kjer so znamenja atipična,
 • pri bolniki, ki so imeli melanom,
 • pri ljudeh, ki imajo ožjega sorodnika z melanoma in
 • pri tistih ki so bili večkrat opečeni od sonca.

 

 

KOLIKO ČASA PREGLED TRAJA?

Pregled traja od 30 min pa do ure in pol. Odvisno od števila znamenj, ki jih je potrebno poslikati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odstranjevanje znamenj
Odstranjevanje znamenj poteka s kirurškim izrezom. Vsekakor je pred odstranitvijo potrebno opraviti natančen pregled znamenja, da se prepričamo ali je znamenje zdravo. Izrezano znamenje pošljemo na patohistološko analizo, s katero pod mikroskopom pregledajo celice znamenja ter tako ugotovijo ali gre za rakasto spremembo.

KAKO POTEKA KIRURŠKI IZREZ ZNAMENJA?

Pred posegom se v kožo vbrizga lokalni anestetik, ki omrtviči predel kože, kjer se poseg izvede. Boleč je zgolj vbod igle, nato pa je koža za bolečino gluha. Znamenje se izreže z nekaj milimetrskim robom ter se ga pošlje na patohistološko analizo. Kožo se zašije in rano sterilno pokrije. Na izvide patohistološke preiskave čakamo teden do 14 dni.

 

Akne ali mozoljavost

Akne so bolezen za katero obolijo večinoma najstniki, čeprav jo danes pogosto videvamo tudi pri starejših, predvsem ženskah v rodni dobi. Akne lahko za seboj puščajo nepopravljive brazgotine, zato je ključno, da je zdravljenje učinkovito in dovolj agresivno, da posledice niso vidne celo življenje.

 

ZAKAJ AKNE NASTANEJO?

Natančnega vzroka aken medicina danes še ne pozna. Ključno vlogo pri nastanku aken igrajo pilosebacealni folikli. Gre za drobne odprtinice v koži, skozi katere se izloča loj. V izvodilu teh foliklov zaradi različnih vzrokov (gostejše sestave loja, nenormalnega luščenja celic, hormonskih nihanj…) pride do nastanka čepka, ki izvodilo zamaši. To vodi do vnetja in nastanka mozolja.

 

KAKO AKNE ZDRAVIMO?

Za zdravljenje aken uporablamo lokalno terapijo v obliki krem ali sistemsko terapijo v obliki tablet. Ključno pri zdravljenju aken je, da s terapijo začnemo takoj ko se akne pojavijo saj želimo preprečiti morebitne brazgotine, katerih odpravljanje pa je bistveno bolj trdovratno. Najuspešnejši smo s kremami, ki vsebujejo tretinoin ali adapalen v kombinaciji z bezoil peroksidom in klindamicinom. Pri zdravljenju je pomembno da smo dosledni in vztrajni, saj so rezultati vidni šele po nekaj mesecih uporabe zdravil v obliki krem. Pomembna je tudi pravilna podporna nega kože, saj zdravila lahko izušijo in dražijo kožo. Pri hujših oblikah aken imamo na voljo tudi zdravila v obliki tablet, ki se jih jemlje vsaj 6 mesecev pod skrbnim nadzorom zdravika.

 

ALI SE AKNE PONAVLJAJO?

Akne se lahko kljub pravilno izvedeni terapiji ponovijo. Pomembno je, da se po zaključeni terapiji upošteva navodila glede pravilne nege kože z namenom, da se učinek terapije čim dlje časa vzdržuje.

 

ALI JEMANJE ANTIBIOTIKOV ODPRAVI AKNE?

Z antibiotično terapijo, ki je lahko lokalna v obliki krem oz. tekočin ali sistemska v obliki tablet delujemo zgolj na vnetje in ne na sam vzrok aken. Zdravljenje aken samo z antibiotiki je tako nesmiselno. Antibiotike vedno uporabljamo skupaj z lokalno terpijo, ki vsebuje tretinoin, adapalen ali azelaično kislino.

 

KAJ PA LASERSKO ZDRAVLJENJE AKEN?

Zdravljenje aken z laserjem po dosedaj objavljenih študijah ni tako učinkovito kot zgoraj navedena terapija. Zato lasersko zdravljenje aken ni terapija prvega izbora. Laser lahko uporabljamo v kombinaciji z drugo terapijo oz. pri tistih bolnikih, kjer zdravljenje s standardnimi metodami ni mogoče.

 

KATERE TERAPIJE AKEN ŠE OBSTAJAJO?

Kot alternativne oblike zdravljenja aken se poleg laserske terapije izvaja kemične pilinge z glikolno ali salicilno kislino, radiofrekvenčni mikroneedling, terapije z modro svetlobo, fotodinamična terapija. Poslužujemo se jih zgolj takrat, ko s standarno terapijo nismo uspešni oz. pri bolnikih pri katerih je klasična terapija kontraindicirana.

 

KAJ JE ZDRAVILO ROACCUTANE?

Roaccutane je zdravilo v obliki tablet, ki ga uporabljamo za zdravljenje hujših oblik aken. Gre za derivat vitamina A, ki zmanjša izločanje loja in tako prepreči, da akne nastanejo. Z Roaccutanom uspešno zavremo tudi tvorbo brazgotin, ki so posledica aken. Jemlje se ga dnevno, najmanj 6 mesecev, ob nadzoru zdravnika, ki redno kontrolira kri. Čeprav je spisek stranskih učinkov zdravila dolg, Roaccutan velja za dokaj varno zdravilo, saj je na tržišču že dolgo časa, tako da poznamo stranske učinke in jih lahko tudi nadziramo. Zdravilo je teratogeno, kar pomeni da lahko poškoduje plod, zato ni primerno za nosečnice. Kljub terapiji z Roaccutanom pa lahko normalno zanosite že mesec dni po zadnji tableti.

 

 

Suha koža

 

Suha koža je pogosta težava. Ne samo da je koža na otip hrapava in včasih estetsko moteča, suha koža lahko tudi srbi in peče. Vzroki suhe kože so različni. Ne glede na vzrok pa je ključna pravilna nega suhe kože.

SIMPTOMI IN ZNAKI

Suha koža je na otip hrapava, na njej so lahko vidne luske ali razpoke. Pogosto je prisoten občutek zategovanja kože, ki ga poslabšata ali izzoveta tuširanje, kopanje in plavanje. Suho kožo lahko spremlja blag do hud srbež in rdečina kože. Na njej se lahko pojavijo razpoke, kar omogoča bakterijam dostop globje v kožo in lahko vodi do pojava sekundarne okužbe kože. Oteklina, bolečina in rdečina so lahko znak okužbe kože.

VZROKI SUHE KOŽE

Najpogostejši razlog suhe kože je staranje. S starostjo se namreč zniža aktivnost sebacealnih in znojnih žlez, s čimer se zmanjša koži lasten način vzdrževanja vlage in mastenja.

Drugi pogost razlog je dnevna uporaba mil, stik kože z oblekami iz katerih je bil slabo spran detergent in mehčalec za pranje perila, uporaba preparatov za kožo, ki vsebujejo alkohol, pretirano izpostavljenje soncu, ter suh zrak, zaradi česar težave s suho kožo pogosteje srečamo pozimi.

Razlog suhe kože so lahko tudi nekaterih boleznih kože, kot so npr. ihtioza, atopijski dermatitis, luskavica. Pri teh boleznih na koži najdemo tudi spremembe, ki so za njih značilne. Diagnozo postavi specialist dermatolog na podlagi pregleda kože.

Redkeje so vzrok suhe kože pomanjkanje cinka, pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin  hipotireoza, nevrološke motnje, pri katerih je znižano potenje, HIV, rakava obolenja, obstruktivna bolezen žolčevodov, Sjogrenov sindrom, pomanjkanje vitamina A, sladkorna bolezen.

Suha koža se lahko pojavlja tudi kot posledica jemanja določenih zdravil, kot so diuretiki in antiandrogeni.

 

PRAKTIČNI NASVETI ZA BOLNIKE S SUHO KOŽO

Tuširajte se vsak drugi dan. Kopeli niso priporočene. Tuširanje naj bo kratko(5 do 10 min), uporabljajte mlačno vodo, saj topla voda še dodatno izsuši kožo.

Milite zgolj pazduhe, intimne predele, stopala in obraz. Ostalo kožo umivajte zgolj z vodo. Za bolnike z zelo suho kožo se priporoča uporabo Syndet ali oljnih mil.

Kože ne drgnite. Z brisačo nežno odstranite kapljice vode.

V roku 3 minut po tuširanju na kožo celega telesa nanesite negovalno mazilo ali kremo, tako da vodo od tuširanja zaprete v kožo. Cena negovalnega mazila ne pogojuje kvalitete, pozorni bodite na sestavine v kremah. Brijte se po tuširanju, ko so dlake mehke. Uporabljajte kreme ali gele za britje, saj zmanjšajo iritacijo kože ob britju. Rezilo vlečite v smeri rasti dlak. Po 5ih britjih britvico zamenjajte. Po britju na kožo vedno nanesite negovalno mazilo.

 

NEGOVALNA MAZILA

Izbira negovalnih mazil je danes pestra in pogosto se sprašujemo, katero negovalno mazilo izbrati. Cena mazila ni nujno povezana z želenim učinkom. Ključno je, da izberemo negovalno kremo, ki ima primerne učinkovine. Za suho kožo so primerna mazila ki vsebujejo ureo, glicerin, sorbitol, natrijev hialuronat. Omenjene snovi vežejo vodo iz okolja ter tako vlažijo kožo. Dodatek lanolina, mineralnih olj ali parafina, ki delujejo kot okluzivno sredstvo, prepreči dodatno izgubo vode s kože.

Seboroični dermatitis

Seborični dermatitis je pogosta, nenevarna  bolezen kože. Pojavlja se na lasišču, obrazu in prsnem košu. Za bolezen je značilna rdečina in luščenje kože. Običajno prizadene ljudi od pubertete dalje, pojavi pa se lahko tudi pri novorojenčkih. Bolezen ni nalezljiva. Poteka kronično, z izboljšanji in poslabšanji. S pravilno uporabo krem in čiščenjem obraza lahko zmanjšamo število poslabšanj ter skrajšamo čas trajanja posameznih izbruhov.

 

KAJ JE VZROKI BOLEZNI?

Natančen vzrok bolezni ni poznan. K njenemu pojavu naj bi prispevali imunski odziv, gliva Malassezia ter maščoba na koži. Malassezia je glivica, ki je normalen prebivalec naše kože. Hrani se z maščobo, ki jo koža proizvaja. Ob tem nastajajo snovi, ki dražijo kožo, zaradi česar postane koža pordela in se lušči. K vnetnemu dogajanju prispeva še imunski sistem, ki se nenormalno odziva na Malassezio, kar vodi v nastanek bolezni.

Bolezen ima po navadi večje število poslabšanj v zimskem času. Stanje na koži se lahko poslabša tudi zaradi stresa.  

 

KAKŠNI SO ZNAKI BOLEZNI?

Seboroični dermatitis lasišča se kaže s pordelo kožo lasišča in prhljajem. Za seboroični dermatitis obraza je značilna pordela in luščeča koža v gubi med nosom in kotičkom ust ter med obrvmi. Pordela in luščeča žarišča se lahko pojavijo tudi na koži prsnega koša, pod pazduhami, pri moških na modih ali v koraku. Lahko so pordele in z luskami prekrite tudi veke. Bolezen, razen občasnega srbenja, bolnikom ne povzroča večjih težav. Predstavlja pa psihično obremenitev, saj se bolezen najpogosteje pojavlja na obrazu, kar lahko ovira sproščeno komunikacijo in socialne stike.

 

ALI SO POTREBNE PREISKAVE?

Za postavitev diagnoze niso potrebne dodatne preiskave. Diagnozo postavi specialist dermatolog,  na podlagi kliničnega pregleda kože.

 

KAKO ZDRAVIMO SEBOROIČNI DERMATITIS?

Uporabljajo se kreme s ketokonazolom  s katerimi delujemo na  Malassezio, tako, da zmanjšamo njeno število na koži.  Ob hujših poslabšanjih se na pordelo kožo za nekaj dni lahko nanaša tudi kortikosteroidne kreme ali kalcinevrinske inhibitorje (tacrolimus ali pimecrolimus), s katerimi delujemo na imunski sistem. Bolnik sam lahko veliko naredi s pravilno nego kože.

 

KAKO PRAVILNO NEGOVATI KOŽO OBOLELO S SEBOROIČNIM DERMATITISOM?

Dvakrat na teden za kožo lasišča uporabljajte šampon proti prhljaju. V poštev pridejo šamponi, ki vsebojejo ketokonazol, selenijev sulfid, cinkov perition ali salicilno kislino. Kupite jih lahko v lekarnah ali drogerijah. Šampon je potrebno, v skladu z navodili proizvajalca, pustiti v stiku s kožo lasišča 5 do 10 min. Pred tem je potrebno kožo lasišča zmočiti s tekočo vodo, po uporabi šampona pa temeljito sprati. Učinkovine, ki se nahajajo v šamponih za zdravljenje seboroičnega dermatitisa, lahko kožo dražijo. Selenijev sulfid lahko razbeli lase. Po določenem času uporabe šampona je možno, da se koža nanj navadi, tako, da neha učinkovati. V tem primeru je smiselno izdelek začasno zamenjati za drug šampon proti prhljaju. Pri zelo mastnem lasišču je priporočljivo lasišče umivati vsak dan z blagim šamponom, 2x na teden pa s šamponom proti prhljaju.

 

 

Za žarišča na obrazu se priporoča krema s ketokonazolom, za katero potrebujete recept. Kremo se na kožo celega obraza nanese zvečer. Uporablja se jo 2 do 4 tedne, ter nato po potrebi, odvisno od števila poslabšanj. Ketokonazol je učinkovina ki deluje na Malassezio ter zniža njeno število na koži. Pri nekaterih lahko ob nanosu kreme s ketokonazolom pride do draženja kože, kar je sicer redek vendar opisan stranski učinek kreme.

 

Ob hujših poslabšanjih (ko je koža močno pordela oz. je prisotna srbečica), se svetuje tudi kratkotrajno uporabo kortikosteroidne kreme, s katero se deluje na imunski sistem, ki prav tako sodeluje pri nastanku bolezni. Kremo dvignete v lekarni z receptom. Kortikosteroidno kremo se ob poslabšanju seboroičnega dermatitisa nanaša samo na pordela žarišča, zvečer 5 do 7 dni. Lahko se jo uporablja skupaj s kremo, ki vsebuje ketokonazol s tem, da se kremi nanaša eno za drugo, z 20 minutnim premorom, toliko, da se prva krema vpije v kožo. Ob ponovnem zagonu bolezni se jo lahko zopet uporabi, spet skupno 5 do 7 dni. Kot alternativa kortikosteroidom je možna tudi uporaba pimekrolimusa ali takrolimusa.

 

Za bolnike obolele s seboroičnim dermatitisom je ključno tudi čiščenje kože obraza. Priporoča se uporabo čistilnih preparatov za kožo obraza, ki ne vsebujejo mila, saj ta lahko dodatno draži kožo, obolelo s seboroičnim dermatitisom. V lekarnah jih prodajajo pod imenom Syndet mila, nekatera imajo dodan tudi cink. 

 

Za oblikovanje pričeske se izogibajte gelov in olj, ki mastijo lasiščein lahko poslabšajo seboroični dermatitis. Moškim z brado in brki ter seboroičnim dermatitisom se svetuje, da se obrijejo. 

 

V hujših primerih se bolezen lahko zdravi tudi s tabletami. Tudi pri zdravljenju s tabletami se bo bolezen čez čas lahko ponovila.

 

 

 

 

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si