Zdravljenje virusnih bradavic

Virusne bradavice so pogosta nalezljiva bolezen. Povzročajo jih HPV virusi, ki se med ljudmi prenašajo z dotikom in predmeti na katetrih se virusi nahajajo. Obolevajo predvsem otroci. Odrasli zaradi razvitega imunskega odziva na okužbo s HPV virusi manj pogosto zbolijo. Možni načini zdravljenja bradavic so krioterapija (pomrzovanje s tekočim dušikom), mazanje s keratolitičnimi sredstvi, laserska terapija. Pri zdravem posamezniku lahko bradavice v nekaj letih same izzvenijo.

 

VZROKI BOLEZNI

Bolezen povzroča Humani Papiloma Virus (HPV virus). Poznamo preko 100 tipov HPV virusov. Virusi so praktično povsod prisotni, zato smo ljudje dnevno v stiku z njimi. Prenašajo se  z dotikom ter preko predmetov kot so brisače, obuvala, kljuke in tipkovnica. Večja verjetnost okužbe je, če je koža poškodovana npr. manjše praske, odrgnine in grizenje obnohtne kožice lahko povečajo verjetnost okužbe. Z leti ljudje razvijemo imunsko obrambo proti virusom, zato so virusne bradavice pri starejših manj pogoste.

 

ZNAKI BOLEZNI

Na mestu okužbe nastane bunčica zadebeljene kože (verruca vulgaris). Najpogosteje okužba nastane na prstih rok, podplatih ter mestih, ki so nagnjena k poškodbam (kolena, komolci). Poznamo tudi ploščate bradavice, ki so pogosto prisotne na zgornjih straneh rok in obrazu. Posebna oblika so bradavice na podplatih, ki se združujejo v večjo ploščo in tvorijo t. i. mozaične bradavice. Filiformne bradavice so prekrite s tankimi izrastki, ki spominjajo na lovke hobotnice.

Slika 1: Navadne bradavice na prstih rok

 

ZDRAVLJENJE BOLEZNI

Bradavice je možno zdraviti na različne načine:

Uporaba keratolitičnega sredstva je prva izbira pri zdravljenju bradavic. Najpogosteje se kot keratolitik uporablja salicilno kislino. Sredstva prodajajo v lekarnah, recept ni potreben. Keratolitiki povzročijo luščenje kože in s tem celic, ki so okužene s HPV virusom. Cilj je, da kožo luščimo hitreje kot se virus razmnožuje ter ga tako odstranimo s kože. Zdravljenje je dolgotrajno, lahko traja več mesecev ter zahteva samodisciplino, saj je potrebno dosledno nanašanje sredstva na obolela mesta.

Krioterapija ali zamrzovanje s tekočim dušikom, je drugi možen način zdravljenja virusnih bradavic. Bradavico se dotakne s tekočim dušikom, kar povzroči omrzlino ter uniči celice, ki so okužene z virusom. Postopek je po navadi potrebno večkrat ponoviti, saj se pri debelejših bradavicah ne da odstraniti vseh okuženih celic z enim samim zamrzovanjem. Postopek je boleč. Po nekaj dneh lahko na mestu krioterapije nastane krvav mehurček. V tednu do 14ih dneh se koža po navadi zaceli. Takrat je smiselno, če je bradavica še prisotna, uporabljati keratolitično sredstvo, do naslednjega pregleda pri zdravniku. Tako bo bradavica tanjša in naslednja krioterapija uspešnejša.

Laserska terapija se je v zadnjih letih pokazala enako uspešna kot krioterapija pri zdravljenju bradavic. Možen je način zdravljenja z ablativnim laserjem, pri katerem se okužene celice dobesedno poreže s kože. Omenjeno terapijo se redko opravlja, saj virusi pri postopku pršijo po zraku, zaradi česar je možna okužba tako terapevta kot bolnika. V zadnjih letih se je kot učinkovita pokazala tudi metoda z vaskularnimi laserji, s pomočjo katere se uniči žilje, ki prehranjuje bradavico.

 

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si