Suha koža

Suha koža je na otip hrapava in včasih estetsko moteča, lahko tudi srbi in peče. Vzroki suhe kože so različni. Ne glede na vzrok pa je ključna pravilna nega suhe kože. 

Kako prepoznamo suho kožo? Suha koža je na otip hrapava, na njej so lahko vidne luske ali razpoke. Pogosto je prisoten občutek zategovanja kože, ki ga poslabša ali izzove močenje kože. Suho kožo lahko spremlja blag do hud srbež in rdečina kože. Na njej se lahko pojavijo razpoke, kar omogoča bakterijam dostop globje v kožo in lahko vodi do pojava okužbe kože. Oteklina, bolečina in rdečina so lahko znak okužbe kože. 

Zakaj koža postane suha? Najpogostejši razlog suhe kože je staranje. S starostjo se namreč zniža aktivnost sebacealnih in znojnih žlez, s čimer se zmanjša koži lasten način vzdrževanja vlage in mastenja. Drugi pogost razlog je dnevna uporaba mil, stik kože z oblekami iz katerih je bil slabo spran detergent in mehčalec za pranje perila, uporaba preparatov za kožo, ki vsebujejo alkohol, pretirano izpostavljenje soncu, ter suh zrak, zaradi česar težave s suho kožo pogosteje srečamo pozimi.

Kako negovati suho kožo? Je priporočljivo pogosto umivanje? Ne. Pogosto tuširanje in kopeli niso priporočene. Tuširanje naj bo kratko (5 do 10 min), uporabljajte mlačno vodo, saj topla voda še dodatno izsuši kožo. Milite zgolj pazduhe, intimne predele, stopala in obraz. Ostalo kožo umivajte zgolj z vodo. Za bolnike z zelo suho kožo se priporoča uporabo Syndet mil za umivanje in oljnih mil. Kože ne drgnite. Z brisačo nežno odstranite kapljice vode. V roku treh minut po tuširanju na kožo celega telesa nanesite negovalno mazilo ali kremo, tako da vodo od tuširanja zaprete v kožo. Cena negovalnega mazila ne pogojuje kvalitete, pozorni bodite na sestavine v kremah. Brijte se po tuširanju, ko so dlake mehke. Uporabljajte kreme ali gele za britje, saj zmanjšajo iritacijo kože ob britju. Rezilo vlečite v smeri rasti dlak. Po 5ih britjih britvico zamenjajte. Po britju na kožo vedno nanesite negovalno mazilo.

,Katera negovalna mazila so primerna? Izbira negovalnih mazil je danes pestra in pogosto se sprašujemo, katero negovalno mazilo izbrati. Cena mazila ni nujno povezana z želenim učinkom. Ključno je, da izberemo negovalno kremo, ki ima primerne učinkovine. Za suho kožo so primerna mazila ki vsebujejo ureo, glicerin, sorbitol, natrijev hialuronat (angleško sodium hyaluronate). Omenjene snovi vežejo vodo iz okolja ter tako vlažijo kožo. Dodatek lanolina, mineralnih olj ali parafina, ki delujejo kot okluzivno sredstvo, prepreči dodatno izgubo vode s kože. Primerna negovalna mazila lahko kupite v lekarnah.

Na katerem delu telesa se suha koža najprej pojavi? Najpogosteje so to dlani, ki so bolj izpostavljene mrazu in nenehnemu umivanju, kar kožo dodatno izsuši. Pogosto mesto, kjer se pojavi suha koža pa so tudi goleni. Kako pogosto naj se mažejo osebe s suho kožo? Vsekakor je potrebno negovalno mazilo namazati po vsakem tuširanju in to takoj. Obisk bazenov ne odsvetujemo, je pa potrebno, ko bazen zapustimo, pod tuš in zopet namazati negovalno mazilo. Vsekakor velja pravilo ko se zmočim se namažem. Vedeti morate tudi, da je suho kožo potrebno z negovalnim mazilom mazati vsak dan vsaj mesec dni, da so vidni prvi učinki. Koža je vsekakor organ pri katerem je potrebna vztrajnost in marljivost, da pokaže svojo hvaležnost.

5 pravil za nego suhe kože:

1. tuširajte se z mlačno in ne vročo vodo

2. uporavljajte t.i. syndet kreme za umivanje namesto mil

3. kožo popivnajte in ne drgnite z brisačo

4. v roku 3 min po tuširanju na kožo nanesite negovalno mazilo

5. omejite uporabo praška in mehčalca pri pranju oblačil, ki so direktno v stiku s kožo

 

 

 

Na pregled  se lahko naročite preko telefona , vsak dan med 8:00 in 18:00. Naročila sprejemamo tudi preko elektronske pošte ali spodnjega  kontaktnega obrazca.

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si