Seboroični dermatitis

Seborični dermatitis je pogosta, nenevarna bolezen kože. Pojavlja se na lasišču, obrazu in prsnem košu. Za bolezen je značilna rdečina in luščenje kože. Običajno prizadene ljudi od pubertete dalje, pojavi pa se lahko tudi pri novorojenčkih. Bolezen ni nalezljiva. Poteka kronično, z izboljšanji in poslabšanji. S pravilno uporabo krem in čiščenjem obraza lahko zmanjšamo število poslabšanj ter skrajšamo čas trajanja posameznih izbruhov.

VZROKI BOLEZNI

Natančen vzrok bolezni ni poznan. K njenemu pojavu naj bi prispevali imunski odziv, gliva Malassezia ter maščoba na koži. Malassezia je glivica, ki je normalen prebivalec naše kože. Hrani se z maščobo, ki jo koža proizvaja. Ob tem nastajajo snovi, ki dražijo kožo, zaradi česar postane koža pordela in se lušči. K vnetnemu dogajanju prispeva še imunski sistem, ki se nenormalno odziva na Malassezio, kar vodi v nastanek bolezni.
Bolezen ima po navadi večje število poslabšanj v zimskem času. Stanje na koži se lahko poslabša tudi zaradi stresa in psihičnih motenj kot so depresija in shizofrenija. Pogosteje je bolezen prisotna pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo, parezo obraza, epilepsijo, Alzheimerjevo boleznijo, pri HIV pozitivnih osebah in pri alkoholikih. Pojavi se lahko tudi ob jemanju določenih zdravil, kot so: griseofulvin, cimetidin, litij, buspiron, klorpromazin, haloperidol, interferon, psoralen, stanozolol.

ZNAKI BOLEZNI

Seboroični dermatitis lasišča se kaže s pordelo kožo lasišča in prhljajem. Za seboroični dermatitis obraza je značilna pordela in luščeča koža v gubi med nosom in kotičkom ust ter med obrvmi. Pordela in luščeča žarišča se lahko pojavijo tudi na koži prsnega koša, pod pazduhami, pri moških na modih ali v koraku. Lahko so pordele in z luskami prekrite tudi veke. Bolezen, razen občasnega srbenja, bolnikom ne povzroča večjih težav. Predstavlja pa psihično obremenitev, saj se bolezen najpogosteje pojavlja na obrazu, kar lahko ovira sproščeno komunikacijo in socialne stike.

ALI SO POTREBNE PREISKAVE?

Za postavitev diagnoze niso potrebne dodatne preiskave. Diagnozo postavi specialist dermatovenerolog, na podlagi kliničnega pregleda kože.

ZDRAVLJENJE BOLEZNI

Zdravila ali kreme, ki bi dokončno odpravilo spremembe s kože, ni. Uporabljajo se kreme s ketokonazolom s katerimi delujemo na Malassezio, tako, da zmanjšamo njeno število na koži. Ob hujših poslabšanjih se na pordelo kožo za nekaj dni lahko nanaša tudi kortikosteroidne kreme ali kalcinevrinske inhibitorje (tacrolimus ali pimecrolimus), s katerimi delujemo na imunski sistem. Bolnik sam lahko veliko naredi s pravilno nego kože.

PRAKTIČNI NASVETI ZA BOLNIKE S SEBOROIČNIM DERMATITISOM:

Dvakrat na teden za kožo lasišča uporabljajte šampon proti prhljaju. V poštev pridejo šamponi, ki vsebojejo ketokonazol, selenijev sulfid, cinkov perition ali salicilno kislino. Kupite jih lahko v lekarnah ali drogerijah. Šampon je potrebno, v skladu z navodili proizvajalca, pustiti v stiku s kožo lasišča 5 do 10 min. Pred tem je potrebno kožo lasišča zmočiti s tekočo vodo, po uporabi šampona pa temeljito sprati. Učinkovine, ki se nahajajo v šamponih za zdravljenje seboroičnega dermatitisa, lahko kožo dražijo. Selenijev sulfid lahko razbeli lase. Po določenem času uporabe šampona je možno, da se koža nanj navadi, tako, da neha učinkovati. V tem primeru je smiselno izdelek začasno zamenjati za drug šampon proti prhljaju. Pri zelo mastnem lasišču je priporočljivo lasišče umivati vsak dan z blagim šamponom, 2x na teden pa s šamponom proti prhljaju.

Za žarišča na obrazu se priporoča krema s ketokonazolom, za katero potrebujete recept. Kremo se na kožo celega obraza nanese zvečer. Uporablja se jo 2 do 4 tedne, ter nato po potrebi, odvisno od števila poslabšanj. Ketokonazol je učinkovina ki deluje na Malassezio ter zniža njeno število na koži. Pri nekaterih lahko ob nanosu kreme s ketokonazolom pride do draženja kože, kar je sicer redek vendar opisan stranski učinek kreme.

Ob hujših poslabšanjih (ko je koža močno pordela oz. je prisotna srbečica), se svetuje tudi kratkotrajno uporabo kortikosteroidne kreme, s katero se deluje na imunski sistem, ki prav tako sodeluje pri nastanku bolezni. Kremo dvignete v lekarni z receptom. Kortikosteroidno kremo se ob poslabšanju seboroičnega dermatitisa nanaša samo na pordela žarišča, zvečer 5 do 7 dni. Lahko se jo uporablja skupaj s kremo, ki vsebuje ketokonazol s tem, da se kremi nanaša eno za drugo, z 20 minutnim premorom, toliko, da se prva krema vpije v kožo. Ob ponovnem zagonu bolezni se jo lahko zopet uporabi, spet skupno 5 do 7 dni. Kot alternativa kortikosteroidom je možna tudi uporaba pimekrolimusa ali takrolimusa, ki ga je za omenjeno bolezen v Sloveniji potrebno kupiti ob priložitvi recepta specialista.

Za bolnike obolele s seboroičnim dermatitisom je ključno tudi čiščenje kože obraza. Priporoča se uporabo čistilnih preparatov za kožo obraza, ki ne vsebujejo mila, saj ta lahko dodatno draži kožo, obolelo s seboroičnim dermatitisom. V lekarnah jih prodajajo pod imenom Syndet mila, nekatera imajo dodan tudi cink.

Za oblikovanje pričeske se izogibajte gelov in olj, ki mastijo lasišče in lahko poslabšajo seboroični dermatitis. Moškim z brado in brki ter seboroičnim dermatitisom se svetuje, da se obrijejo.

V hujših primerih se bolezen lahko zdravi tudi s tabletami (itrakonazol, terbinafin). Tudi pri zdravljenju s tabletami se bo bolezen čez čas lahko ponovila.

Druga alternativa zdravila in preparati s katerimi si lahko pomagate obvladati bolezen so: azelaična kislina, tea tree oil, med, metronidazol.

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si