Rosacea

Rosacea je pogosta kronična bolezen odraslih, ki prizadene kožo obraza. Zanjo so značilna izboljšanja in poslabšanja. Za bolnike, ki imajo rosaceo je značilno, da večkrat zardevajo v obraz, s časom lahko rdečina postane trajna, kaže se kot razširjene žile na obrazu. Pojavljajo se lahko tudi mozoljem podobne spremembe. S pravilno nego in zdravljenjem bolezni se lahko zmanjša število poslabšanj ter čas trajanja posameznih izbruhov.

 

VZROKI BOLEZNI

Natančen vzrok bolezni ni poznan. Vedno bolj prevladuje mnenje, da je bolezen posledica nepravilnega delovanja žilja na obrazu. Za bolezen je namreč značilna prekomerna odzivnost žilja, ki se v začetku kaže z zardevanjem obraza, kasneje pa postane žilje trajno razširjeno. Naval rdečice lahko sprožijo hrana, zdravila in temperaturne spremembe. Skozi razširjeno žilje v kožo pronicajo snovi, ki povzročajo vnetje, to pa vodi v ponovno razširitev žilja, s čimer je začaran krog sklenjen. Posebna oblika rosace je s kortikosteroidi sprožena rosacea. Kortikosteroidi so kreme, ki se jih v dermatologiji uporablja za zdravlejnej ekcemov, pri dolgotrajni uporabi na koži obraza pa se lahko pojavijo rosacei podobne spremembe. Bolezen se lahko pojavi pri ženskah v menopavzi, vzrok so navali vročice, ki povzročijo širjenje žil obraza. Opisana je tudi po jamanju zdravil za zdravljenje visokega krbnega tlaka (blokatorji kalcijevih kanalčkov) , ki prav tako delujejo tako, da širijo žile. 

 

ZNAKI BOLEZNI

Bolezen se po navadi pojavi po 30 letu starosti kot rdečina lic, nosu, brade in čela. S časom postane rdečica trajna, na koži se lahko vidijo razširjene žile. Poslabšanja bolezni lahko spremlja pojav papul in pustul (bunčice in mozoljem podobne spremembe). V težjih primerih bolezni se lahko razvije t.i. phymatosna oblika bolezni, za katero je značilno povečanje sebacealnih žlez na koži nosu, kar se kaže z zadebeljeno kožo nosu, razširjenimi porami in oteklino. Rosacea lahko prizadane tudi oči. Bolniki z rosaceo pogosto opisujejo občutljivo kožo obraza, s pekočim ter zbadajočim občutkom ob nanosu krem, kozmetičnih sredstev ali stiku kože z vodo.

ALI SO POTREBNE PREISKAVE?

Za postavitev diagnoze niso potrebne dodatne preiskave. Diagnozo postavi specialist dermatovenerolog na podlagi kliničnega pregleda kože. Ob obisku zdravnika je smiselno, da imate s seboj seznam krem in kozmetičnih sredstev, ki jih uporabljate za kožo obraza, saj je pravilna nega kože ključna za obvladovanje bolezni.

 

ZDRAVLJENJE BOLEZNI

Zdravila ali kreme, ki bi odpravila rosaceo ni, zaradi česar je zdravljenje te kronične bolezni dolgotrajno in velikokrat zapleteno. S pravilno nego obraza ter uporabo kozmetike, ki je primerna za z rosaceo obolelo kožo, lahko zmanjšamo pekoč občutek na obrazu ter zmanjšamo število poslabšanj. Ob pojavu papul in pustul se uporabljajo kreme z metronidazolom, ki se jih na obraz nanaša 1-2x na dan. Uporablja se lahko tudi kreme in preparate z žveplom ali azelaično kislino. V hujših primerih se bolezen zdravi z antibiotiki, ki se jih jemlje v obliki tablet ali tabletami isotretinoina. Vsa omenjena zdravila so pri nas dostopna z receptom. Uspešno je zdravljenje trajno razširjenih kapilar z IPL (intense pulsed light) ali laserjem. V Sloveniji je zdravlejnje teleangiektazij možno v samoplačniških amulantah specialistov dermatologov.

 

PRAKTIČNI NASVETI ZA BOLNIKE Z ROSACEO

Za bolnike z rosaceo je ključno, da se izogibajo vsemu, kar jim povzroča rdečico obraza.

Hrana in rosacea. Naval krvi v obraz lahko sproži določena vrsta hrane. Načeloma bolnikom z rosaceo odsvetujemo uživanje pikantne hrane in začimb, kot so poper, čili, pekoča paprika in curry. Pomembno je, da se opazujete ter sami ugotovite katera vrsta hrane vam poslabša rdečico. Bolniki z rosaceo so opažali, da se jim stanje poslabša ob uživanju sira, kisle smetane, jugurta, citrusov, čokolade, vanilije, soja omake, kisa, jajčevca, avokada, špinače, stročjega fižola, paradižnika, kislega zelja, jeter, suhe salame, šunke, rib in morskih sadežev ter rdečega vina.

Pomembno je, da hrana, ki jo uživate,  nima previsoke temperature. Uživanje vročih napitkov (npr. čaja, kave) ter vročih jedi (npr. juha) lahko poslabšajo rosaceo. Omenjena živila lahko uživate, vendar morate počakati, da se nekoliko ohladijo, da jih ne uživate vroče, saj s tem povzročite, da se žile na obrazu razširijo, to pa poslabša rosaceo. Če se vam mudi, lahko kavo prelijete v 3 skodelice, saj se bo tako hitreje ohladila in boste prihranili nekaj časa.

Izogibajte se savnam in direktnemu pihanju toplega zraka v obraz.

Intenzivna telesna aktivnost prav tako povzroči, da »zakuhamo v obraz«, kar poslabša rosaceo. Priporočljivo je, da vadite večkrat, krajši čas.

Pri bolnikih z rosaceo je priporočena dnevna uporaba krem z zaščitnim faktorjem (SPF 30 ali več, z UVA in UVB zaščito). Izogibati se morate direktnemu izpostavljanju kože obraza sončnim žarkom. V poletnem času  je priporočljivo nositi klobuk s širokimi krajci.

V toplih mesecih si večkrat na dan privoščite hladne napitke, kožo obraza lahko hladite tudi s hladno vodo v spreju.

Pozimi kožo obraza zaščitite pred vetrom in mrazom s šalom in kapo.

Za umivanje in tuširanje ne uporabljajte vroče vode. Obraz je priporočljivo umivati z mlačno do hladno vodo. Ne uporabljajte vročih kopeli. Za čiščenje obraza uporabljajte nežna čistilna sredstva, ki so primerna za kožo obolelo za rosaceo. Čistilna sredstva na obraz nanašajte s konicami prstov. Kožo čistite zjutraj in zvečer. Ne uporabljajte pilingov ali drugih abrazivnih sredstev. Kože obraza ne praskajte ali čistite s čistilnimi gobicami ali krtačami.

Moškim za britje priporočamo uporabo električnega brivnika, saj ta kožo manj draži. Če vam je ljubša uporaba britvic, poskrbite  da so ostre. Po britju ne uporabljajte preparatov za po britju, ki vsebujejo alkohol. 

Zdravilno kremo (npr. metronidazol) na kožo nanašajte 2x na dan. Metronidazol uporabljajte, ko se na koži pojavijo vnete, mozoljem podobne spremembe. Pred nanosom kreme obraz očistite z vodo in blagim čistilnim gelom. Metronidazol na rosaceo nima takojšnjega učinka, včasih je potrebno tudi več tednov, da prične delovati. Po nanosu zdravila  čez 5 do 10 min nanesete še vlažilno kremo ali puder. Počakati morate zgolj toliko, da se prva krema vpije v kožo. Metronidazol občasno kožo draži ter jo dodatno izsuši, zato je nanos ustrezne vlažilne kreme ob uporabi omenjenega zdravila ključen.

Poleg uporabe zdravil, je pri koži oboleli z rosaceo, ključno da kožo ustrezno negujete s primernimi preparati. Nego kože morate izvajati vsak dan. Pri izbiri negovalnih krem in kozmetičnih sredstev se izogibajte preparatom ki vsebujejo alkohol, aceton ali mentol. Prav tako za kožo, obolelo za to boleznijo, niso primerne kreme, ki jih dobite v prosti prodaji, saj so velikokrat preveč agresivne in lahko dolgoročno poslabšajo bolezen.

Za obvladovanje bolezni je ključna ustrezna kombinacija zdravil, ki jih prejmete na recept in negovalnih krem s katerimi se ohranja ustrezna barierna funkcija kože, ki je pri bolnikih z rosaceo večkrat porušena.

KAKO IZBRATI USTREZNO ČISTILNO SREDSTVO PRI BOLNIKIH Z ROSACEO?

Ker je koža obraza bolnikov z rosaceo pogosto zelo občutljiva, je pravilna izbira kozmetike ključna pri obvladovanju bolezni. Čistilna sredstva za kožo obolelo z rosaceo naj ne vsebujejo lipidov, mila in dišav. Vsebovati morajo neionske surfaktante ter nevtralen ali rahlo kisel pH. Priporoča se čiščenje obraza 2x na dan (zjutraj in zvečer), da se iz kože odstrani umazanijo, odvečno maščobo in make-up z mlačno ali hladno vodo.

KAKO IZBRATI USTREZNO NEGOVALNO KREMO PRI BOLNIKIH Z ROSACEO?

Bolniki z rosaceo imajo pogosto suho in občutljivo kožo, zato je ustrezna izbira negovalne kreme ključna za ohranjanje normalnega delovanja kožne barierne funkcije.  Hkrati vlaženje suhe kože zmanjša pekoč občutek in srbenje kože, ohranja kožo mehko in elastično. Negovalno kremo je priporočljivo uporabljati skupaj z zdravili, ki vam jih predpiše zdravnik. Negovalna krema naj ne vsebuje dišav, alkohola, mentola, kafre ali natrijevega lauryl sulfata, saj omenjene sestavine lahko dražijo kožo in poslabšajo bolezen.  

Negovalne kreme lahko vsebujejo naravne substance kot so vitamin C in licochalcone A, ki imajo dokazan učinek na rosaceo, v smislu zmanjšanja rdečine in vnetja. Chrysanthellum indicum je rastlinski ekstrakt, ki ima učinek na žilje in zmanjša rdečico kože. Kreme z 8% glukonolaktonom izboljšajo strukturo kože, zmanjšajo plitve gubice ter pripomorejo k manj pordeli koži.  Glikolni pilingi izboljšajo strukturo kože, zmanjašajo pore ter papule in pustule. Izvajajo jih specialisti dermatovenerologi.

Pri bolnikih z rosacoe je ključna tudi kamuflažna kozmetika. Uporabljajte pudre in ostalo kozmetiko, ki ni vodoodporna, saj jo je lažje nanašati in očistiti z obraza. Pri močno pordeli koži so koristni preparati z zelenim odtenkom, saj kombinacija zelene in rdeče barve daje rjavkast ton.

KREME Z ZAŠČITNIM FAKTORJEM IN ROSACEA

Dnevna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem,  je pri bolnikih z rosaceo ključna. Sonce je pogost sprožilec poslabšanja bolezni. Izberite kreme, ki imajo tako UVA in UVB zaščito. Pomembno je tudi, da krema s faktorjem ne dodatno iritira kože.  

 

 

 

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si