Prekomerno potenje

Prekomerno potenje je lahko dokaj neprijetna nadloga, ki bolnikom po nepotrebnem jemlje samozavest in moti vsakodnevna opravila. Gre za bolezen, pri kateri je znojenje pretirano in ne služi več svoji funkciji.

 

KAKŠNI SO SIMPTOMI BOLEZNI?

Prekomerno potenje ali hiperhidroza lahko prizadene kožo pod pazduhama, kožo dlani,  podplatov ali obraza. Včasih je potenje tako močno, da pot dobesedno kaplja iz kože in zmoči oblačila.

 

KAJ JE VZROK BOLEZNI?

Potenje je normalen proces, s pomočjo katerega se naše telo ohlaja. Ko se temperatura telesa dvigne, živčni sistem spodbudi žleze znojnice k izločanju znoja. Pri prekomernem potenju ali hiperhidrozi pa je živčni sistem preveč aktiven ter znojnice spodbuja k izločanju znoja tudi ko ni prišlo do dviga telesne temperature. Dovolj je že stresna situacija in bolniki se pričnejo potiti. Za primarno hiperhidrozo je značilno, da se boniki potijo tekon dneva, ko so budni. Poznamo tudi sekundarno hiperhidrozo, pri kateri se potenje pojavi zaradi pridruženih bolezni in stanj kot so sladkorna bolezen, bolezni ščitnice, menopavza, nekatere vrste rakastih obolenj in drugo.

 

KAKO BOLEZEN ZDRAVIMO?

V veliko pomoč so antiperspiranti, ki vsebujejo aluminijev klorid. V naši ambulanti bolezen odpravljamo z aplikacijo botulinum toksina, ki blokira komunikacijo med živčnimi končiči ter znojnicami in tako zaustavi potenje. Zdravilo se s pomočjo injekcije aplicira v kožo pod pazduho.  Deluje od 6-12 mesecev, nato pa je potrebno terapijo ponoviti.

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si