Odstranjevanje pecljatih izrastkov

Pecljati izrastki se pogosto pojavijo na koži vratu, pod pazduhama, v koraku, lahko tudi na očesni veki. Za zdravje niso nevarni, so pa lahko neprijetni in na videz moteči. Njihovo odstranjevanje je v rokah izkušenega terapevta enostavno in hitro. Poznamo jih tudi pod imenom fibroma mole ali akrohordon.   

VZROK BOLEZNI Vzrok njihovega nastanka ni dokončno pojasnjen. Glede na to, da se pojavljajo na mestih kjer se koža drgne, ter da so pogostejši pri nosečnicah in sladkornih bolnikih sklepamo, da na njihov nastanek vplivata drgnjenje kože, hormoni in povišana raven sladkorja v krvi.   

ZNAKI BOLEZNI Pecljati izrastki se sprva pojavijo kot milimeter velike, na dotik mehke spremembe, ki se sčasoma lahko povečajo tudi do enega centimetra. Niso boleče in spontano ne krvavijo, razen če jih poškodujemo.   

KAKO JIH ODSTRANJUJEMO? Njihovo odstranjevanje je v rokah specialista dermatologa enostavno in hitro. Odstranjeujemo jih lahko s t.i. »shave ekscizijo« pri kateri spremembo porežemo s kirurškim nožem tik ob koži. Možno je tudi ostranjevanje s tekočim dušikom, radiofrekvenco, laserjem ali elektrokavterjem. Metoda je odvisna od tega, kje se sprememba nahaja in kako je velika.   

SI LAHKO POMAGATE SAMI? Obstaja veliko reklamnih preparatov za uspešno odstranjevanje pecljatih izrastkov, ki pa so večinoma neučinkoviti, nekateri tudi škodljivi. Trenutno so za uspešno odstranitev sprememb še vedno najbolj učinkoviti zgoraj našteti postopki.

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si