Melanom

 

Melanom je eden izmed najbolj agresivnih in nevarnih oblik raka kože, ki nastane iz melanocitov, celic, ki v koži proizvajajo pigment. Pojavi se lahko kjerkoli na koži in sluznicah. Ponavadi izgleda kot temnejše znamenje nepravilnih oblik in robov, vsebuje lahko več različnih barv, od svetlo rjave pa do črne. Velikokrat ga zaznamo tako, da izstopa od ostalih sprememb na koži, tako po velikosti, barvi ali obliki.

ALI JE MELANOM NEVAREN?

Smrt zaradi melanoma je odvisna od njegove debeline, ki jo opiše patolog pod pregledom znamenja pod mikroskopom in jo poda v mm po Breslowu. Če melanom odkrijemo in izrežemo v zgodnji fazi, ko je njegova debelina manjša od 1 mm po Breslowu je ozdravitev večja od 90%. Z vsakim dodatnim mm debeline melanoma se 5 letni preživetje zniža za približno 10%.

KAKO PREPREČITI UMRLJIVOST ZARADI MELANOMA?

Smrt zaradi melanoma preprečimo, če ga odkrijemo zgodaj. S tem namenom je potrebno kožo opazovati. Melanom se na koži sprva pojavi kot manjša rjavkasto obarvana sprememba, ki spominja na znamenje. Zaradi nenadzorovane rasti melanocitnih celic prične melanom spreminjati obliko, barvo in velikost, kar lahko na koži opazimo s prostim očesom.

KDO JE V NEVARNOSTI ZA RAZVOJ MELANOMA?

Tveganje za razvoj melanoma linearno narašča s številom melanocitnih nevusov. Tveganje je tako pri tistih, ki imajo v srednjih letih na koži več kot 50 melanocitnih nevusov 4.8-krat večje, kot pa pri tistih, ki imajo na koži manj kot 10 melanocitnih nevusov. Pri mlajših je večja verjetnost za melanoma pri tistih ki imajo več kot 100 znamenj. V večji nevarno sti so tudi ljudlje z displastičnimi znamenji, tisti ki so bili večkrat opečeno od sonca in tisti ki imajo ožjega sorodnika z melanomom, svetlopolti in rdečelasi ljudje.

KAKO SE MELANOM ZDRAVI?

Pri postavljenem sumu na melanom se opravi izrez celotnega znamenja. Znamenje se nato pošlje na patohistološko preiskavo, kjer pod mikroskopom pregledajo celice in postavijo dokončno diagnozo.

KDAJ JE POTREBEN PONOVNI IZREZ ALI REEKSCIZIJA?

V primeru, da je patohistološka preiskava potrdila melanoma je potrebno brazgotino, kjer je bil melanoma izrezan dodatno poglobiti. Z dodatnim širšim rezom izrežemo morebitne celica, ki jih s prvim rezom nismo odstranili.

ZAKAJ JE POTREBNO MELANOM REZATI 2X?

Dva izreza sta potrebna ker se pri znamenju, ki je sumljivo za melanoma prvi izrez vedno opravi zgolj z nekaj milimetrskim robom. To pa zaradi tega, da lahko pravilno določimo v katere bezgavke so rakaste celice potovale. Bezgavke iščemo tako, da okoli rane vbrizgamo posebno kontrastno sredstvo, ki ga lahko zaznamo v bezgavkah. Če bi prvič izrezali kožo daleč okoli sumljivega znamenja je možno, da bi pri uporabi kontrastnega sredstva dobili le-to v drugih bezgavkah in ne v tistih v katere so rakaste celice potovale.

KDAJ SE V ZDRAVLJENJE MELANOMA VKLJUČI ONKOLOG?

Napotitev k onkologu je odvisna od patohistološkega izvida. Če je melanom debelejši od 0,8mm je potrebna dodatna obravnava na Onkološkem inštitutu. Pri melanomih tanjših od 0,8 mm lahko prvi in drugi izrez opravi kirurg plastik ali dermatotlog.

KAKO POGOSTO SO POTREBNI PREGLEDI PO MELANOMU?

Pri bolnikih s postavljeno diagnozo melanoma pregledamo kožo celega telesa vsakih 6 mesecev prvih 5 let po melanomu, nato 1x na leto do konca življenja. Preglede opravlja dermatolog. V primeru debelejšega melanoma bolnika spremlja tudi onkolog.

 

 

 

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si