Lasersko zdravljenje glivičnega nohta

Onihomikoza je glivična okužba nohtov, ki lahko prizadene posamezen noht ali več nohtov hkrati. 6-8% odrasle populacije zboli zaradi te bolezni.

 

Glivična okužba spremeni izgled nohta. Ponavadi se prične kot rumenkasta ali belkasta sprememba na konici nohta. Kasneje se okužba lahko razširi globlje v noht, kar se kaže z zadebelitvijo in lomljivostjo nohtne plošče.

 

Glivično okužbo nohtov najpogosteje povzročajo glivice iz skupine dermatofitov. Za potrditev diagnoze glivične okužbe nohtov je potrebno odvzeti skarifikat nohta, katerega se direktno mikroskopira in dokaže glivične elemente.

 

Do sedaj znana terapija glivične okužbe nohtov so bili antimikotiki v obliki tablet ter lokalni antimikotiki v obliki laka za nohte. Obe terapiji je potrebno izvajati dlje časa, kar zahteva od bolnika dobro časovno organiziranost in vztrajnost. Poleg tega lahko jemanje sistemskih antimikotikov vodi v pojav številnih stranskih učinkov, možne pa so tudi interakcije z drugimi zdravili, ki jih bolnik jemlje, tako da je pri njihovem predpisovanju potrebna previdnost.

 

V zadnjih letih se vse bolj uveljavlja lasersko zdravljenje mikotičnih okužb nohtov. Njegove prednosti so, da nima stranskih učinkov, kot jih ima lahko jemanje tablet, ter da za bolnika predstavlja bistveno manj skrbi in časovne organizacije kot drugi načini zdravljenja. Poseg opravi specialist dermatog  po tem, ko je potrjena diagnoza glivične okužbe. Obolele nohte se obseva s svetlobnimi žarki, kar povzroči odmrtje glivičnih elementov. Sam poseg traja zgolj nekaj minut, potrebno pa ga je ponoviti 3 do 4 krat,  v razmaku nekaj tednov. Dokončno se rezultati zdravljenja vidijo po tem, ko zdrav noht izpodrine bolnega.

 

 

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si