Lasersko odstranjevanje žilic

Lasersko zdravljenje žilnih sprememb na koži je neinvazivna, najmanj boleča in izjemno učinkovita metoda za odpravljanje nekaterih žilnih sprememb na koži, kot so na primer razširjene žilice na predelu obraza in nog, ognjenih znamenj, starostnih hemangiomov ter nekaterih drugih žilnih obolenj. 

Rdečina obraza, kuperoza, moteče razširjene žilice

Kljub temu da rdeče, razširjene žilice ne predstavljajo zdravstvene težave, so lahko zelo moteče. Strokovno gledano gre za tik pod površino kože ležeče teleangiektazije ali pajkasto razporejene razširjene žilice. Opažamo jih predvsem na nosu, bradi ali licih, lahko pa kjerkoli po telesu. Pojavljajo se pri obeh spolih med normalnim procesom staranja kože. Na njihov nastanek lahko vplivajo tudi nosečnost, porod, jemanje kontracepcijskih tablet, nadomestna estrogenska terapija, sončenje, kožno obolenje rosacea ter zdravljenje s hormonskimi kremami ali mazili, ki vsebujejo kortikosteroide.

Lasersko zdravljenje

V Dermatologiji Demšar razširjene žilice odstranjujemo z Nd:YAG laserjem. Laser ustvari žarek koncentrirane svetlobe visoke energije, ki se med postopkom prenese na kožo in skozi njo ter deluje na tarčne kromofore, to je snovi, ki absorbirajo svetlobo določene barve. Tarča laserskega odstranjevanja žilic je hemoglobin, ki se nahaja v rdečih krvničkah in absorbira laserski žarek rumeno-zelene barve. Laserska svetlobna energija povzroči v razširjeni žilici termokoagulacijo, kar pomeni, da pride do uničenja krvnih elementov in žilne stene. Takšna uničena žilica v nekaj tednih izgine, saj jo telo resorbira.

Uspešnost laserskega zdravljenja je odvisna od števila, velikosti (širina do 2 milimetra) in globine razširjenih žilic. Večina pacientov potrebuje 2 do 3 posege, med njimi pa mora biti 6 do 8 tednov premora.

Prednosti laserskega odstranjevanja

Odstranjevanje je neinvazivno, saj kože ob posegu ne prebadamo.

Postopek laserskega zdravljenja kuperoze, razširjenih žilic:

  • Poseg je možen na vseh predelih telesa, razen v okolici oči, saj bi lahko povzročil poškodbo pigmenta v očesni mrežnici.
  • Pred laserskim odstranjevanjem žilnih sprememb se je potrebno vsaj 2 meseca izogibati sončnim žarkom. Ob izpostavljenosti je potrebna visoka zaščita pred sončnimi žarki (SPF +50). Prav tako se je sončnim žarkom potrebno izogibati 4 tedne po posegu in se ob morebitni izpostavljenosti ustrezno zaščititi (SPF +50).
  • Pred zdravljenjem bo zdravnik proučil vaše podatke o vašem zdravstvenem stanju, določil tip kože ter ocenil, katere predele kože je potrebno zdraviti.
  • Poseg je minimalno boleč (občuti se kot zbadanje) ter ne zahteva ne splošne ne lokalne anestezije.
  • Postopek je dokaj hiter, na primer odstranjevanje žilic na nosu in licih traja 30 minut.
  • Reakcija po posegu je odvisna od individualne občutljivosti kože. Običajno se na mestu delovanja laserja pojavita rdečina in/ali blaga oteklina, ki pa sta prehodnega značaja, trajata nekaj ur. Brez težav lahko po posegu opravljate vse fizične aktivnosti. Izjemoma lahko rdečina in oteklina trajata nekaj dni, pojavi se lahko mehurček in nežna krasta, ki pa se v nekaj dneh odlušči. Po potrebi vam bo zdravnik predpisal ustrezno antibiotično mazilo.
  • Nekaj dni po posegu je koža zdravljenega predela nekoliko bolj občutljiva. Priporočljivo je, da na zdravljeno mesto večkrat dnevno oziroma po potrebi polagate obkladke z ledom (na primer »hot-cold packs«, ki so na voljo v lekarnah).
  • Po posegu lahko na obraz nanesete puder, odstranjevanje ličil pa naj bo nežno in z blagimi sredstvi. Izogibajte se agresivnim kozmetičnim postopkom. 
  • Izjemoma se po posegu lahko pojavijo svetlejše ali temnejše lise (hipo ali hiperpigmentacije), ki praviloma v nekaj mesecih izginejo. Ta zelo redek stranski učinek se večinoma zgodi pri temneje pigmentiranih osebah, še zlasti, če ne upoštevajo navodil v zvezi s prepovedjo sončenja po posegu
  • Nekaj tednov (2 do3) po posegu odsvetujemo tudi kopanje v topli vodi in termalnih vodah, savno ter ekstremno fizično naprezanje

 

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si