Krčne žile

Krčne žile niso zgolj estetski problem. Velikokrat so razlog bolečin v nogah, otekanja nog, nastanka venske razjede, krvnega strdka ali pljučne embolije. Zato je njihovo pravočasno zdravljenje ključnega pomena.

V naši ambulanti zdravimo obolele krčne žile z najsodobnejšimi postopki, ki vam omogočajo minimalno odsotnost z dela, hitro okrevanje po posegu in optimalen estetski rezultat.

Krčne žile

Krčne žile so lahko razlog bolečih nog, otekanja, nastanka razjede, povečajo pa tudi tveganje za nastanek krvnega strdka v žilah nog, kar lahko vodi v pljučno embolijo. Slednja bolezen lahko resno ogrozi življenje. Pravočasno zdravljenje je zato ključnega pomena. V našem centru krčne žile zdravimo z najsodobnejšimi postopki, ki vam omogočajo takojšnjo vrnitev k vsakdanjim aktivnostim in optimalen estetski rezultat.

Za to bo poskrbel profesor dr. Miloš Pavlović, izkušen flebolog in ustanovitelj Slovenskega flebološkega društva, ki ima za sabo več tisoč uspešnih posegov. Je priznan strokovnjak v svetovnih merilih, avtor mednarodnih in evropskih smernic za zdravljenje bolezni krčnih žil (objavljene v strokovnem časopisu Phlebology leta 2015 in 2020).

Kaj so krčne žile
Varice ali krčne žile so razširjene podkožne žile. Pri žiah manjšega premera se varice kažejo kot pajkova mreža podobne spremembe. Pri žilah večjega premera, pa na koži opazimo podkožne izbokline ali trakovi. Težave s krčnimi žilami ima okoli 30% žensk in 15% moških. Njihova pojavnost je deloma dedna, na pojav krčnih žil pa vplivajo tudi nosečnost, stanje po globoki venski trombozi, poškodba spodnje okončine in drugi.
Krčne žile povzročajo težave kot so občutek utrujenih in težkih nog, spremembe na koži kot so ekcem, rjavkasto obarvanje kože, srbež kože ter pojav razjede na koži.

Diagnostika krčnih žil

Diagnostika kroničnega venskega popuščanja ali bolezni krčnih žil je precej enostavna in natančna v rokah izkušenega flebologa. Pogovor, klinični pregled in dvojni barvni ultrazvočni pregled ven spodnjih okončin, občasno tudi trebuha, je vse kar je pri večini ljudi potrebno, da se postavi pravilna diagnoza in planira ustrezen način zdravljenja.

Znotrajžilni postopki

Danes ni več potrebe po agresivnih postopkih kot je rezanje in trganje večjih obolelih ven (tako imenovan striping). Na voljo so nam številni znotrajžilni postopki. Med njimi sta najučkovitejša in najvarnejša segmentna radiofrekvenčna zapora (Closure FAST) in zapora s pomočjo lepila (Venaseal). V prvem primeru, se obolela žila v lokalni anesteziji dobesedno „skuha“. Takšna žila nato zabrazgotini in je ni potrebno rezati ali odstranjevati. Z lepilom se doseže enak rezultat, v tem primeru, pa lokalna anestezija ni potrebna, saj je postopek neboleč.

Flebektomija

Vidne, tipne, večje krčne žile je najbolje odstraniti v lokalni anesteziji skozi majhne 2 mm reze v koži. Nekaj mesecev po postopku na koži ni videti sledi. Običajno flebektomijo opravimo sočasno z znotrajžilnim postopkom.

Skleroterapija

Pri nekaterih bolnikih zaradi pridruženih bolezni ali tehničnih razlogov krčnih žil ni mogoče odpraviti s pomočjo flebektomije ali znotrajžilnega postopka. V tem primeru v obolele žile vbrizgamo sredstvo v obliki pene. Le-ta povzroči vnetje, žila pa se nato zapre in zabrazgotini. Postopek je neboleč in sam poseg ne traja dolgo.

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si