Krčne žile

KAJ SO KRČNE ŽILE?

Varice ali krčne žile so razširjene podkožne žile na koži nog. Pri žiah manjšega premera se varice podobne pajkovi mreži. Pri žilah večjega premera, pa na koži opazimo podkožne izbokline ali trakovom podobne spremembe.

Težave s krčnimi žilami ima okoli 30% žensk in 15% moških. Njihova pojavnost je deloma dedna, na pojav krčnih žil pa vplivajo tudi nosečnost, prebolela globoka venska tromboza, sedeče delo, poškodba spodnje okončine in drugi.

Krčne žile povzročajo težave kot so občutek utrujenih in težkih nog, spremembe na koži kot so ekcem, rjavkasto obarvanje kože, srbež kože ter pojav razjede na koži. 

V razširjenih krčnih žilah kri zastaja, kar lahko vodi do nastanka krvnega strdka in posledično pljučne embolije, ki je življenje ogrožujoče stanje. Zato je njihovo zdravljenje ključno. Bolezen z leti napreduje s čimer se stopnjujejo tudi simptomi in težave.

Z ULTRAZVOKOM DO PRAVILNE DIAGNOZE

Diagnostika kroničnega venskega popuščanja ali bolezni krčnih žil je precej enostavna in natančna v rokah izkušenega flebologa. Pogovor, klinični pregled in dvojni barvni ultrazvočni pregled ven spodnjih okončin, občasno tudi trebuha, je vse kar je pri večini ljudi potrebno, da se postavi pravilna diagnoza in planira ustrezen način zdravljenja.

ZDRAVLJENJE KRČNIH ŽIL

-najsodobnejši postopki: Danes ni več potrebe po agresivnih postopkih kot je rezanje in trganje večjih obolelih ven (tako imenovan striping). Na voljo so nam številni znotrajžilni postopki. Med njimi sta najučkovitejša in najvarnejša segmentna radiofrekvenčna zapora (Closure FAST) in zapora s pomočjo lepila (Venaseal). V prvem primeru, se obolela žila v lokalni anesteziji dobesedno „skuha“. Takšna žila nato zabrazgotini in je ni potrebno rezati ali odstranjevati. Z lepilom se doseže enak rezultat, v tem primeru, pa lokalna anestezija ni potrebna, saj je postopek neboleč.

-flebektomija:  Vidne, tipne, večje krčne žile je najbolje odstraniti v lokalni anesteziji skozi majhne 2 mm reze v koži. Nekaj mesecev po postopku na koži ni videti sledi. Običajno flebektomijo opravimo sočasno z znotrajžilnim postopkom.

-sklerozacija: Pri nekaterih bolnikih zaradi pridruženih bolezni ali tehničnih razlogov krčnih žil ni mogoče odpraviti s pomočjo flebektomije ali znotrajžilnega postopka. V tem primeru v obolele žile vbrizgamo sredstvo v obliki pene. Le-ta povzroči vnetje, žila pa se nato zapre in zabrazgotini. Postopek je neboleč in sam poseg ne traja dolgo.

-lasersko odstranjevanje žilic: Manjše površinske žilice je mogoče tudi lasersko odstraniti. Potrebno je več ponovitev za optimelen rezultat.

 

V Dermatologiji Demšar izvajamo vse zgoraj omenjene postopke zdravljenja krčnih žil, vključno z ultrazvočno diagnostiko, pod vodstvom profesor dr. Miloš Pavlovića. Prof. Pavlović je izkušen flebolog in ustanovitelj Slovenskega flebološkega društva, ki ima za sabo več tisoč uspešnih posegov. Je priznan strokovnjak v svetovnih merilih, avtor mednarodnih in evropskih smernic za zdravljenje bolezni krčnih žil (objavljene v strokovnem časopisu Phlebology leta 2015 in 2020).

 

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si