Krčne žile

KAJ SO KRČNE ŽILE?

 Varice ali krčne žile so razširjene krvne žile na spodnjih okončinah. Prizadenejo 30% žensk in 15% moških in so do neke mere dedne. Varice, ki se nahajajo v koži in so podobne pajkovi mreži imenujemo pajkaste ali mrežaste vene. Tiste, ki se nahajajo globlje, pa se kažejo kot izbokline ali temni zvijugani trakovi pod kožo. Prizadeta področja so lahko zelo občutljiva na dotik. Bolniki z varicami večkrat navajajo občutek utrujenih ali težkih nog ter kljuvajoče bolečine v spodnjih okončinah, ki se izboljšajo, če nogo dvignemo. Sčasoma krčne žile povzročijo tudi spremembe na koži, kot so srbež, vnetje kože, rjava obarvanost kože in zatrdline na koži goleni. Pri nekaterih bolnikih vodijo do nastanka golenje razjede.

 

Zakaj krčne žile nastanejo? Vzrok krčnih žil je posledica nepravilnega delovanja zaklopk v venah spodnjih okončin. Zaklopke si lahko predstavljate kot nežne loputke v venah, ki ob stoječem položaju telesa preprečijo, da bi kri zaradi sile teže tekla navzdol. Zaklopke so pri nekaterih ljudeh genetsko odsotne oz. slabše delujejo, pri drugih pa tekom življenja pride do poškodb zaklopk, kar je razlog, da ne tesnijo več. Tako kri namesto proti srcu teče navzdol in se kopiči ter zastaja v venah spodnjih okončin. Vene se tako razširijo in zvijugajo. Kri postopoma iz krčnih žil pronica v okolna tkiva, jih prepoji in tako se pojavijo otekline in druge posledice kroničnega venskega popuščanja.

 

Kateri so dejavniki tveganja za krčne žile oziroma kronično vensko popuščanje?

 • dednost (večja je verjetnost, da zbolite za krčnimi žilami, če ima kdo izmed vaših ožjih sorodnikov težave s krčnimi žilami)
 • spol (krčne žile so pogostejše pri ženskah)
 • debelost
 • nosečnost (nosečnost poveča tveganje za razvoj krčnih žil, pri nekaterih se stanje po porodu izboljša, pri drugih pa krčne žile vztrajajo tudi po zaključeni nosečnosti)
 • stoječe delo

 

Katere težave in zaplete povzročajo krčne žile? Načeloma, krčne žile ne povzročajo hudih bolečin. Praviloma se blage bolečine pojavljano v samem začetku bolezni in kasneje, ko se že razvijejo resni zapleti bolezni. Zato bolečine nikoli niso kriterij na podlagi katerega se odločamo o zdravljenju. 

V začetnih fazah bolezni v glavnem najdemo:

 • občutek teže v nogah
 • nočne krče v mečih
 • mravljinčenje ali srbenje v prizadeti goleni
 • otekanje nog, ki se pojavi sprva okoli gležnja

 V napredovali bolezni lahko opazimo: 

 • rjave lise na koži goleni zaradi izlitja krvi v tkiva
 • vnetje kože s pojavom srbenja, rdečice, mehurjev in razpok
 • pogoste in obilne krvavitve ob poškodbi kože
 • vnetje varic z bolečinami, rdečino in oteklino
 • nastanek ran ali t.i. golenje razjede, ki težko celi 

Nedavne raziskave so nedvomno pokazale, da so krčne žile ne glede na stadij bolezni, pomemben dejavnik tveganja za razvoj globoke venske tromboze (nastanka strdka v globokih venah), kar lahko vodi v pljučno embolijo, ki se lahko konča smrtno. Prav zaradi tega je potrebno krčne žile zdraviti, ne glede na težave, ki jih bolnik navaja.

Kako krčne žile oziroma kronično vensko popuščanje diagnosticiramo? Običajen klinični pregled spodnjih okončin ne zadošča za natančno opredelitev stanja venskega žilnega sistema. Pred odločitvijo o zdravljenju je v večini primerov potrebno opraviti dvojni barvni ultrazvočni pregled, ki kombinira dopplerski in standardni ultrazvočni pregled krvnih žil. Ultrazvočna preiskava nam omogoča, da zelo natančno ugotovimo stanje ven v spodnjih okončinah. Z omenjeno preiskavo lahko ugotovimo smer toka krvi znotraj žil in stanje venskih zaklopk. Ob takšnem pregledu se lahko zelo natančno in zanesljivo orientiramo o anatomiji in delovanju venskega sistema v spodnjih okončinah, kar nam omogoča končno odločitev glede zdravljenja krčnih žil pri določenem posamezniku.  

 

ZDRAVLJENJE KRČNIH ŽIL

 Ali pomagajo kompresijske nogavice? Redna nošnja kompresijskih nogavic sicer lajša težave kroničnega venskega popuščanja (kot so občutek težkih nog in otekanje) vendar ne odpravi vzroka krčnih žil. Zato kompresijske nogavice ne uvrščamo med načine zdravljenja krčnih žil. Enako velja za različne tablete, ki izboljšujejo venski pretok krvi (t.i. flavonoidi).

 

Kako učinkovito zdravimo krčne žile? Sodobni načini zdravljenja krčnih žil slonijo na neinvazivnih metodah zdravljenja, s katerimi obolele krčne žile odstranimo iz obtoka. Kri se tako iz bolnih žil preusmeri v zdrave in ne zastaja več v obolelih venah spodnjih okončinah. Postopek opravimo v lokalni anesteziji, kar je minimalno invazivno za telo in popolnoma neboleče. Celoten poseg poteka ambulantno, bolnik gre po posegu isti dan domov.  

 

Katere metode zdravljenja krčnih žil poznamo? Danes poznamo različne načine zdravljenja krčnih žil. Želeli bi izpostaviti posebej tiste, ki so se na podlagi izsledkov številnih kliničnih raziskav in lastnih dolgoletnih izkušenj pokazale kot najučinkovitejše in najvarnejše. Sami smo avtorji aktualnih evropskih in svetovnih smernic za zdravljenje krčnih žil, več si lahko preberete spodaj.

 

Znotrajžilni termalni postopkiSegretje žile nad 100oC povzroči trajno poškodbo žile, iz katere se naredi brazgotina, ki čez čas (v nekaj mesecih) izgine. Tovrstno segretje lahko dosežemo s pomočjo direktne ali indirektne radiofrekvence ali laserske svetlobe. Indirektna radiofrekvenca in laser sta približno enako učinkovita vendar lastne izkušnje in objavljeni podatki znastvenih člankov kažejo, da je indirektna radiofekvenca (ali t.i. ClosureFAST™ metoda) manj boleča in varnejša metoda v primerjavi z laserskim posegom.

 

Kaj je ClosureFast ali indirektna radiofrekvenca? ClosureFAST ™ je najučinkovitejša metoda za zdravljenje večjih krčnih žil in danes prevladuje nad klasičnim kirurškim zdravljenjem v večini sodobnih fleboloških centrih. Celoten postopek poteka pod ultrazvočnim nadzorom. Zdravnik skozi majhen rez v koži ob kolenu vstavi v obolelo veno cevčico (kateter), skozi katero v nadaljevanju postopka s pomočjo radiofrekvenčne energije uniči obolelo veno. Omenjeni kateter, vstavljen v obolelo veno, prenaša radiofrekvenčno energijo in ob tem segreje žilno steno, ki se skrči in zapre. Kri se v nadaljevanju preusmeri v druge, zdrave vene, zaprta vena pa se iz obtoka izključi. Opisani poseg traja 30-45 minut, zanj je potrebna zgolj lokalna anestezija. Ne poseg, ne okrevanje po posegu nista boleča in bolnik ne potrebuje nobenih protibolečinskih zdravil.

 

Katere so glavne prednosti ClosureFAST™ metode? S postopkom ClosureFAST™ obolelo žilo zapremo oz. zamašimo in ne odstranimo iz telesa, kar je prednost. Uspešna zapora safenske vene s ClosureFAST™v primerjavi s tradicionalnim kirurškim posegom in tudi z laserskim posegom povzroči manj podpludb (krvavitev v kožo), postopek je tudi manj boleč in pušča za sabo manj vidnih brazgotin. Po posegu ni omejitev glede vsakdanjih aktivnosti. Bolnik teden dni po posegu tekom dneva nosi kompresijske nogavice, nato pa se od njih lahko poslovi.

 

Znotrajžilni postopek z uporabo cianoakrilatnega lepila (Venaseal) Metoda poteka podobno kot radiofrekvenčni poseg vendar se v tem primeru v veno vbrizga posebno lepilo. Le-to veno zamaši in v nadaljevanju povzroči vnetje vene in njeno izginotje. Glavne prednosti tega postopka so, da ne zahteva ne lokalne anestezije ne kompresijskih nogavic po postopku. Je pa uporaba lepila relativno nov način zdravljenja varic, kar pomeni da ne poznamo dolgoročnih rezultatov uspešnosti kot pri radiofrekvenci ali ClosureFAST™ metodi. 

 

Kaj je mikroflebektomija? Mikroflebektomija je učinkovita in varna metoda, s katero odstranimo manjše zvite, vidne krčne žile preko drobnih luknjic v koži (premera 2-3 mm), ki ne pustijo sledi. Postopek poteka v lokalni anesteziji in je popolnoma neboleč. Po poseguso lahko prisotne minimalne bolečine in otekanje, ki jih z redno nošnjo kompresijskih nogavic teden do dva po posegu popolnoma omilimo. Majhni rezi na koži zacelijo brez šivov in so po 6 do 12 mesecih praktično nevidni. Mikroflebektomijo pogosto kombiniramo z zgoraj opisanim radiofrekvenčnim postopkom, s katerim lahko odstranimo predvsem večje žile.

 

Zdravljenje krčnih žil z vbrizgavanjem pene – (sklerozacija) pod ultrazvočnim nadzorom Sklerozacija s peno poteka tako, da vam zdravnik ob sočasnem nadziranju z barvnim ultrazvokom v obolelo veno vbrizga določeno kemično snov (sklerozantno sredstvo), kar v nadaljevanju povzroči vnetje in zaprtje zdravljene vene. Tako se kri preusmeri iz obolele v druge, zdrave vene, zaprta vena pa se iz obtoka izključi. Med posegom je čutiti vbodljaj igle, lokalna anestezija ni potrebna. Sklerozacija se redko uporablja kot samostojna metoda za zdravljenje kroničnega venskega popuščanja z izjemo estetsko motečih vidnih povrhnjih žilic. Sama sklerozacija je manj učinkovita kot zgoraj opisani postopki. Metodo uporabljamo, ko tehnično ni mogoče izvesti znotrajžilnih postopkov in mikroflebektomije.

 

Katera metoda je primerna zame? Odločitev o najugodnejši metodi zdravljenja krčnih žil je najbolje prepustiti strokovnjaku, saj le-ta odvisna od patologije, ki je od bolnika do bolnika različna. Pred samim posegom zdravnik napravi natančen UZ ven, ter naredi načrt zdravljenja.

 

Kje lahko opravim UZ ven? UZ ven, kot tudi sam poseg lahko opravite v naši ambulanti. Prednost je, da UZ opravlja tisti, ki vam žile tudi operira, tako, da vam istočasno ponudimo za vas najugodnejšo rešitev težav.

 

Kakšna je cena UZ pregleda? Cena UZ pregleda obeh spodnjih okončin je 80,00 EUR.

  

Ali so za UZ ven potrebne posebne priprave? Posebne priprave za UZ ven niso potrebne. Zdravnik vas bo prosil, da odstranite oblačila in nogavice. Sam pregled poteka stoje ali pol sede, saj so tako žile bolje vidne. Prostor ob pregledu zatemnimo.

 

Kdaj je primeren čas za operacijo krčnih žil? Operacijo krčnih žil lahko izvajamo kadarkoli tekom leta.

  

Ali operacija krčnih žil boli? Ne, operacija krčnih žil ne boli. Med samim posegom uporabljamo lokalno anestezijo, kar pomeni, da omrtvičimo zgolj tisti predel, ki ga zdravimo, kar je minimalno invazivno za vaše telo. Med posegom ste pri zavesti in normalno čutite dotik, bolečine pa ne.

 

Kako se pripravim na poseg? Za sam poseg niso potrebne posebne priprave. Zdravila, ki jih redno jemljete ni potrebno opustiti. Na dan posega zaužijete lažji obrok hrane. Priporočljivo je, da avta tisti dan ne vozite sami, ampak, da vas na operacijo nekdo pripelje in odpelje. Dlačic ne odstranjujte sami, v primeru, da je to potrebno jih odstranimo mi.

 

 Kako in koliko časa poseg poteka? Pred samim posegom zdravnik ponovno opravi pregled z ultrazvokom ter označi mesta zdravljenja na koži. Sam poseg traja uro do dve, odvisno od obsega samega dela. Po posegu vam zdravljeno nogo povijemo, povoje snamemo na kontrolnem pregledu čez 2-3 dni. Uro po posegu normalno odidete domov. V primeru zapletov smo vam vedno dostopni na tel. št. 040 337 621.

 

Ali krčne žile izginejo takoj po posegu? Krčne žile so bistveno manj vidne že takoj po posegu, vendar je potrebno nekaj mesecev, da jih telo popolnoma razgradi. Po posegu so na koži lahko prisotne plavice, ki pa izginejo v nekaj tednih.

  

Kakšni so možni zapleti pri operaciji krčnih žil? Kot pri večini drugih operativnih posegih so tudi pri operaciji krčnih žil možni zapleti kot so okužbe, krvavitve, bolečine po posegu ter globoka venska tromboza. Pri zgoraj opisani metodi ClosureFAST™ so razen podpludb in lokalne občutljivosti na pritisk, ki so prehodne narave, resnejši zapleti zelo redki.

 

Ali se operacijo lahko izvede na obeh nogah hkrati? Lahko. Omejeni smo zgolj s količino lokalne anestezije, ki jo vbrizgamo.

 

Ali je smiselno, če sem ženska operacijo preložiti po zaključenih porodih? Ne glede na število porodov ali načrtovane nosečnosti, je potrebno krčne žile zdraviti. Seveda, posegov med samo nosečnostjo ne izvajamo in načeloma počakamo 6 mesecev po porodu preden se odločimo za poseg.

 

Ali se lahko po operaciji krčne žile vrnejo? Zdravljene krčne žile se izjemoma ponovijo (v 3-5 letih po radiofrekvenčni zapori je recidivov zgolj 2-5%). Lahko pa se pojavijo nove oziroma bolezenski proces zajame druge safenske vene.

 

Kako lahko preprečim nastanek krčnih žil? Samega nastanka varic žal ne moremo preprečiti. Lahko pa zmanjšamo napredovanje bolezni z ustreznim gibanjem in vzdrževanjem normalne telesne teže.

  

Kakšna je cena posega? Cena posega je odvisna od obsežnosti težav ter od postopka, ki ga izberemo za zdravljenje varic. Giblje se med 500,00 in 2.500,00 EUR.

 

Ali je možen poseg na napotnico? Pri nas poseg na napotnico ni možen. V večini bolnišnic po Sloveniji na napotnico krčne žile odstranjujejo operativno, kar je starejša in bistveno manj učinkovita metoda odstranjevanja krčnih žil v primerjavi z zgoraj opisanimi metodami.

 

Zakaj se odločiti za naš center? Prof. Pavlović je eden izmed vodilnih svetovnih flebologov na področju znotrajžilnih postopkov z veliko kliničnih izkušenj in je avtor svetovnih in evropskih smernic za zdravljenje varikoznih žil. V našem dermatološkem centru uporabljamo metode zdravljenja, ki imajo najuspešnejše izzide ter so varne. Postopek zdravljenja prilagodimo vsakemu bolniku individualno.

 

 

 

Seznam člankov prof. Pavlovića v mednarodno priznanih strokovnih revijah: 

 1. Pavlović MD. Radiofrequency Ablation Does Not Increase the Incidence of Endovenous Heat-Induced Thrombosis Compared with Endovenous Laser Ablation: The Incidence of Advanced EHIT Classes May Be Actually Higher in EVLA. Ann Vasc Surg. 2020 Aug;67:e572. doi: 10.1016/j.avsg.2020.02.008. Epub 2020 Mar 14. PMID: 32179145.
 2. Schuller-Petrović S, Pavlović MD, Neuhold N, Brunner F, Wölkart G. Subcutaneous injection of liquid and foamed polidocanol: extravasation is not responsible for skin necrosis during reticular and spider vein sclerotherapy. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2011 Aug;25(8):983-6. doi: 10.1111/j.1468-3083.2010.03873.x. Epub 2010 Oct 15. PMID: 21740464.
 3. Pavlović MD, Schuller-Petrović S, Pichot O, Rabe E, Maurins U, Morrison N, Pannier F. Guidelines of the First International Consensus Conference on Endovenous Thermal Ablation for Varicose Vein Disease–ETAV Consensus Meeting 2012. 2015 May;30(4):257-73. doi: 10.1177/0268355514524568. Epub 2014 Feb 17. PMID: 24534341.
 4. Kecelj Leskovec N, Pavlović MD, Lunder T. A short review of diagnosis and compression therapy of chronic venous insufficiency. Acta Dermatovenerol Alp Pannonica Adriat. 2008 Mar;17(1):17-21. PMID: 18454265.
 5. Schuller-Petrović S, Adamic M, Pavlović MD. Simple external manual manoeuvres to pass the radiofrequency catheter through a bending segment of a saphenous vein. 2013 Jun;28(4):223-5. doi: 10.1258/phleb.2012.011153. Epub 2013 May 6. PMID: 22490723.
 6. Pavlović MD. Medikamentöse Behandlung chronischer Venenerkrankungen [Drug Treatment of Chronic Venous Diesease]. Wien Med Wochenschr. 2016 Jun;166(9-10):312-9. German. doi: 10.1007/s10354-016-0480-z. Epub 2016 Jul 5. PMID: 27379855.
 7. Pavlović MD. Regarding “Tumescent technique without epinephrine for endovenous laser therapy and serum lidocaine concentration”. J Vasc Surg Venous Lymphat Disord. 2015 Jul;3(3):345. doi: 10.1016/j.jvsv.2015.03.006. Epub 2015 Jun 15. PMID: 26992319.
 8. Schuller-Petrović S, Pavlović MD, Schuller-Lukić B, Schuller S. Retrospective analysis of routine use of a double heat cycle (DHC) during radiofrequency segmental ablation (ClosureFAST(™) ) of saphenous veins. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Jun;30(6):1009-12. doi: 10.1111/jdv.13178. Epub 2015 May 11. PMID: 25959996.
 9. Schuller-Petrović S, Pavlović MD, Schuller S, Schuller-Lukic B, Adamic M. Telangiectasias resistant to sclerotherapy are commonly connected to a perforating vessel. 2013 Sep;28(6):320-3. doi: 10.1258/phleb.2012.012019. Epub 2013 May 6. PMID: 22865418.
 10. Zorko MS, Veranic P, Leskovec NK, Pavlović MD, Lunder T. Expression of tight-junction proteins in the inflamed and clinically uninvolved skin in patients with venous leg ulcers. Clin Exp Dermatol. 2009 Dec;34(8):e949-52. doi: 10.1111/j.1365-2230.2009.03591.x. Epub 2009 Oct 10. Erratum in: Clin Exp Dermatol. 2010 Jul;35(5):567. Lunder, T [added]. PMID: 19817758.
 11. Pavlovič MD, Adamič M, Schuller-Petrović S. Secondary telangiectasia after radiofrequency closure of saphenous vein: a result of blocked outflow of a feeding vein? 2012 Aug;27(5):265-6. doi: 10.1258/phleb.2012.012016. Epub 2012 Jul 25. PMID: 22833504.
 12. Vesić S, Vuković J, Medenica LJ, Pavlović MD. Acute lipodermatosclerosis: an open clinical trial of stanozolol in patients unable to sustain compression therapy. Dermatol Online J. 2008 Feb 28;14(2):1. PMID: 18700104.
 13. Kecelj-Leskovec N, Jezersek M, Mozina J, Pavlović MD, Lunder T. Measurement of venous leg ulcers with a laser-based three-dimensional method: comparison to computer planimetry with photography. Wound Repair Regen. 2007 Sep-Oct;15(5):767-71. doi: 10.1111/j.1524-475X.2007.00300.x. PMID: 17971024.
 14. Jankićević J, Vesić S, Vukićević J, Gajić M, Adamic M, Pavlović MD. Contact sensitivity in patients with venous leg ulcers in Serbia: comparison with contact dermatitis patients and relationship to ulcer duration. Contact Dermatitis. 2008 Jan;58(1):32-6. doi: 10.1111/j.1600-0536.2007.01253.x. PMID: 18154556.
 15. Kecelj Leskovec N, Perme MP, Jezersek M, Mozina J, Pavlović MD, Lunder T. Initial healing rates as predictive factors of venous ulcer healing: the use of a laser-based three-dimensional ulcer measurement. Wound Repair Regen. 2008 Jul-Aug;16(4):507-12. doi: 10.1111/j.1524-475X.2008.00397.x. PMID: 18638269.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si