Glivična okužba nohtov

Onihomikoza je glivična okužba nohtov, ki lahko prizadene posamezen noht ali več nohtov hkrati. Ponavadi se prične kot rumenkasta ali belkasta sprememba na konici nohta. Kasneje se okužba lahko razširi globlje v noht, kar se kaže z zadebelitvijo in lomljivostjo nohtne plošče.

VZROKI BOLEZNI

Glivično okužbo nohtov najpogosteje povzročajo glivice iz skupine dermatofitov. Le-ti se lahko nahajajo v zemlji, na živalih ali ljudeh. Okužimo se lahko v javnih prostorih kot so bazeni, telovadnice, na vrtu, od drugih članov družine npr. pri izmenjavi copat. Nekoliko bolj dovzetni za glivično okužbo nohtov so starejši ljudje s slabšo cirkulacijo v okončinah, sladkorni bolniki, ljudje ki se pogosto nahajajo v vlažnem okolju, tisti, ki se bolj potijo in tisti, ki nosijo zaprto obutev. K hitrejši okužbi pripomorejo tudi ranice na koži ali poškodbe nohta.

SIMPTOMI IN ZNAKI BOLEZNI

Glivično okuženi nohti so zadebeljeni, rumenkasto obarvani, lomljivi in spremenjene oblike. Prizadet noht lahko odstopi od nohtne posteljice, kar imenujemo oniholiza. Nekateri bolniki tožijo za bolečino v prstih ali prstnih konicah, lahko je prisoten neprijeten vonj.

Glivična okužba nohta lahko pušča trajne posledice na nohtu. Pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen ali drugače oslabljen imunski sistem (npr bolniki z levkemijo, AIDSom, bolniki po presaditvi organov), je lahko glivična okužba potencialno mesto za vstop drugih mikroorganizmov v telo, kar lahko vodi v celulitis (bakterijsko okužbo podkožja) ali hujše zaplete.

ALI SO POTREBNE PREISKAVE?

Za potrditev diagnoze glivične okužbe nohtov, je potrebno odvzeti skarifikat nohta. Preiskava poteka tako, da vam laborant s topim skalpelom postrga del nohta, ki se ga nato direktno mikroskopira. Pod mikroskopom so vidni glivični elementi, s čimer se potrdi diagnoza. Delce nohta se lahko pošlje tudi na gojišče, kjer se na podlagi rasti in izgleda gojišča, določi vrsto glivične okužbe. Ker glivice v gojišču rastejo počasi, na dokončen rezultat čakamo 4-6 tednov.

ZDRAVLJENJE GLIVIČNE OKUŽBE NOHTOV

Zdravljenje glivično obolelih nohtov je lahko dolgotrajno. Zdravimo jih z antimikotiki – zdravili, ki delujejo proti gljivicam.

Če je prizadete več kot ena tretjina nohtne plošče, je potrebno zdravljenje v obliki tablet. Za glivično okužbo nohtov uporabljamo naslednja zdravila: terbinafin (Atifan, Lamisil tbl) ali itrakonazol (Sporanox tbl). Jemlje se jih 6-12 tednov. Zdravilo bo prodrlo v noht že kmalu po pričetku jemanja, vendar bo do popolnega izboljšanja izgleda nohta prišlo, ko bo zdrav noht izpodrinil bolnega. Za nohte na rokah je potrebno počakati 6 mesecev ali več, za nohte na nogah pa leto dni ali več. Omenjena zdravila lahko povzročajo slabost, bruhanje, prebavne težave, kožne izpuščaje ali poškodbe jeter.

Zdravljenje z lakom. Pri bolnikih, kjer je prizadete manj kot ena tretjina nohtne plošče, oz. pri bolnikih pri katerih je terapija v obliki tablet kontraindicirana, se lahko poslužujemo lokalnih pripravkov za zdravljenje glivične okužbe v obliki laka za nohte. Lak za nohte, namenjen zdravljenju glivične okužbe, vsebuje ciclopirox ali amorolfin. Ciclopirox je potrebno nanašati dnevno, amorolfin pa 2x na teden. Na žalost se omenjenih lakov pri nas ne dobi. Dobijo se v lekarnah v Italiji in sicer ciclopirox pod imenom Niogermox, amorolfin pa pod imenom Locetar.

Zdravljenje s kremami je, žal, pri glivični okužbi nohtov neuspešno, saj krema v sam noht ne more prodreti. V primeru, da gre poleg okužbe nohta tudi za okužbo kože ob nohtu ali celotnega stopala (kar je pogosto), je potrebna tudi uporaba kreme, ki vsebuje antimikotik.

Zdravljenja z operativnim posegom se poslužujemo pri hujših okužbah, ko smo z ostalimi načini zdravljenja neuspešni. Odstrani se celotno nohtno ploščo, nadomesti pa jo zdrav noht, ki pa lahko potrebuje tudi leto dni ali več da zraste. Ker je omenjeni poseg zelo agresiven ter bolniku, ki nima nohta onemogoči normalen prijem ali hojo, se ga poslužujemo zelo redko.

Lasersko zdravljenje glivične okužbe nohtov je dokaj nov pristop k zdravljenju za glivicami obolelih nohtov. Njegove prednosti so, da nima stranskih učinkov, kot jih ima lahko jemanje tablet, ter da za bolnika predstavlja bistveno manj skrbi in časovne organizacije kot drugi načini zdravljenja. Poseg opravi specialist dermatog po tem, ko je potrjena diagnoza glivične okužbe. Obolele nohte se obseva s svetlobnimi žarki, kar povzroči odmrtje glivičnih elementov. Sam poseg traja zgolj nekaj minut, potrebno pa ge je ponoviti 3 do 4 krat, v razmaku nekaj tednov. Dokončno se rezultati zdravljenja vidijo po tem, ko zdrav noht izpodrine bolnega.

PRAKTIČNI NASVETI ZA BOLNIKE Z GLIVIČNO OKUŽBO NOHTOV

Nohte pristrizite na kratko. Po vsakem kopanju dlani in podplate dobro obrišite s suho brisačo, tudi med prsti nog in rok.

Ne strizite ali grizite obnohtne kožice, saj lahko s tem povzročite prodor infekcije globje.

Nosite bombažne nogavice, ki jih lahko operete na 90 st C. Nogavice zamenjajte večkrat na dan, sploh če se vam noge potijo. Tekom dneva večkrat sezujte zaprte čevlje, da se noge posušijo.

Ne nosite čevljev ali copat drugih članov družine. Čim pričnete z ustreznim zdravljenjem, čevlje 3x na teden poškropite s pršilom, ki vsebuje ketokonazol (kupite v lekarni).

Tablete, ki vam jih je predpisal zdravnik za zdravljenje gliviče okužbe nohtov, zaužijte skupaj z obrokom hrane. Zdravniku morate, preden pričnete jemati tablete, povedati za vsa ostala zdravila, ki jih jemljete, da ne bi prišlo do škodljivega medsebojnega delovanja zdravil.

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si