Bolezni zunanjega spolovila

Bolezni zunanjega spolovila so pogosto razlog neprijetnega občutka in sramu. Tako kot drugje na koži se tudi tukaj lahko pojavljajo kožne bolezni, ki jih lahko uspešno zdravimo.

 

KATERE BOLEZNI ZUNANJEGA SPOLOVILA POZNAMO?
Poleg spolno prenosljivih bolezni se na koži zunanjega spolovila srečujemo še z vnetnimi boleznimi, luskavico, seboriočnim dermatitsom, alergijskim kontaktnim dermatitsom in mnogimi drugimi. Zaradi neprijetnega občutka in dejstva da se bolniki s spremembami na spolovilu pozno odpravijo k zdraviku so te bolezni žal velikokrat neprepoznane in nepravilno zdravljene.

 

NA KAJ MORAM BITI POZOREN/POZORNA?
Pri boleznih spolovila najprej pomislimo na spolno prenosljive bolezni, čeprav ni vedno tako. Spolno prenosljive bolezni je vsekakor potrebno izključiti, če smo spolno aktivni in obstaja možnost da smo se okužili. Pozorni morate biti na novo nastali srbež v tem predelu, na pojav spremenjeno kože, na pojav bradavic ali drugih bunčic.

 

KAJ JE LICHEN SCLEROSUS?
Lichen sclerosusu je dokaj pogosta bolezen spolovila, ki prizadene tako moške kot ženske. Zanjo je značilno da sluznica spolovila iz neznanega razloga brazotini. Spremlja jo močen srbež predvsem pri ženskah, kar bolnike velikokrat zavede da gre za glivično okužbo in si bolezen napačno zdravijo s kremami proti glivicam. Bolezen je obvladljiva s pravilno uporabo protivnetnih zdravil v obliki krem.

 

KAKO JE Z ODSTRANJEVANJEM DLAČIC NA SPOLOVILU?
Dlačice na spolovilu imajo funkcijo preprečevanja frikcije in posledično preprečevanja poškodb kože zaradi drgnjenja. Njihovo odstranjevanje poveča možnost virusnih in bakterijskih okužb.

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si