Akne

Mar 26, 2020

Akne so bolezen za katero obolijo večinoma najstniki, čeprav jo danes pogosto videvamo tudi pri starejših, predvsem ženskah v rodni dobi. Akne lahko za seboj puščajo nepopravljive brazgotine, zato je ključno, da je zdravljenje učinkovito in dovolj agresivno, da posledice niso vidne celo življenje.

 

ZAKAJ AKNE NASTANEJO?

Natančnega vzroka aken medicina danes še ne pozna. Ključno vlogo pri nastanku aken igrajo pilosebacealni folikli. Gre za drobne odprtinice v koži, skozi katere se izloča loj. V izvodilu teh foliklov zaradi različnih vzrokov (gostejše sestave loja, nenormalnega luščenja celic, hormonskih nihanj…) pride do nastanka čepka, ki izvodilo zamaši. To vodi do vnetja in nastanka mozolja.

 

KAKO AKNE ZDRAVIMO?

Za zdravljenje aken uporablamo lokalno terapijo v obliki krem ali sistemsko terapijo v obliki tablet. Ključno pri zdravljenju aken je, da s terapijo začnemo takoj ko se akne pojavijo saj želimo preprečiti morebitne brazgotine, katerih odpravljanje pa je bistveno bolj trdovratno. Najuspešnejši smo s kremami, ki vsebujejo tretinoin ali adapalen v kombinaciji z bezoil peroksidom in klindamicinom. Pri zdravljenju je pomembno da smo dosledni in vztrajni, saj so rezultati vidni šele po nekaj mesecih uporabe zdravil v obliki krem. Pomembna je tudi pravilna podporna nega kože, saj zdravila lahko izušijo in dražijo kožo. Pri hujših oblikah aken imamo na voljo tudi zdravila v obliki tablet, ki se jih jemlje vsaj 6 mesecev pod skrbnim nadzorom zdravika.

 

ALI SE AKNE PONAVLJAJO?

Akne se lahko kljub pravilno izvedeni terapiji ponovijo. Pomembno je, da se po zaključeni terapiji upošteva navodila glede pravilne nege kože z namenom, da se učinek terapije čim dlje časa vzdržuje.

 

ALI JEMANJE ANTIBIOTIKOV ODPRAVI AKNE?

Z antibiotično terapijo, ki je lahko lokalna v obliki krem oz. tekočin ali sistemska v obliki tablet delujemo zgolj na vnetje in ne na sam vzrok aken. Zdravljenje aken samo z antibiotiki je tako nesmiselno. Antibiotike vedno uporabljamo skupaj z lokalno terpijo, ki vsebuje tretinoin, adapalen ali azelaično kislino.

 

KAJ PA LASERSKO ZDRAVLJENJE AKEN?

Zdravljenje aken z laserjem po dosedaj objavljenih študijah ni tako učinkovito kot zgoraj navedena terapija. Zato lasersko zdravljenje aken ni terapija prvega izbora. Laser lahko uporabljamo v kombinaciji z drugo terapijo oz. pri tistih bolnikih, kjer zdravljenje s standardnimi metodami ni mogoče.

 

KATERE TERAPIJE AKEN ŠE OBSTAJAJO?

Kot alternativne oblike zdravljenja aken se poleg laserske terapije izvaja kemične pilinge z glikolno ali salicilno kislino, radiofrekvenčni mikroneedling, terapije z modro svetlobo, fotodinamična terapija. Poslužujemo se jih zgolj takrat, ko s standarno terapijo nismo uspešni oz. pri bolnikih pri katerih je klasična terapija kontraindicirana.

 

KAJ JE ZDRAVILO ROACCUTANE?

Roaccutane je zdravilo v obliki tablet, ki ga uporabljamo za zdravljenje hujših oblik aken. Gre za derivat vitamina A, ki zmanjša izločanje loja in tako prepreči, da akne nastanejo. Z Roaccutanom uspešno zavremo tudi tvorbo brazgotin, ki so posledica aken. Jemlje se ga dnevno, najmanj 6 mesecev, ob nadzoru zdravnika, ki redno kontrolira kri. Čeprav je spisek stranskih učinkov zdravila dolg, Roaccutan velja za dokaj varno zdravilo, saj je na tržišču že dolgo časa, tako da poznamo stranske učinke in jih lahko tudi nadziramo. Zdravilo je teratogeno, kar pomeni da lahko poškoduje plod, zato ni primerno za nosečnice. Kljub terapiji z Roaccutanom pa lahko normalno zanosite že mesec dni po zadnji tableti.