Akne ali mozoljavost

 

  1. Ali lahko pripomoremo k aknam tudi s prehrano? Kako? In prav konkretno – ali čokolada res dela mozolje?

Glede aken in prehrane smo še vedno v sivi coni. Zaenkrat aken z dieto ne zdravimo. Obstaja pa vedno več študij, ki dokazujejo povezavo med aknami in prehrano.  Zanimivo je dejstvo, da določene civilizacije aken ne poznajo oz je pojavnost aken pri mladostnikih bistveno nižja kot pri nas. Ko pa te posameznike izpostavimo našemu, t.i. zahodnemu načinu življenja postane število obolelih za aknami podobno kot pri nas.

Zahodna prehrana bazira na živilih kot so bela moka, testenine, kruh. Uživamo tudi večje količine sladkorja, maščob, mleka in mlečnih izdelkov, soli in procesiranega mesa. Takšna hrana ima visok glikemični indeks, kar pomeni, da po zaužitju pride do hitrega dviga glukoze v krvi. Dvigu glukoze v krvi sledi dvig inzulina. Povišana koncentracija inzulina v krvi, hiperinsulinemija naj bi spodbujala izločanje loja iz žlez lojnic in njihovo proliferacijo, kar vodi v nastanek aken. Posredno naj bi inzulin vplival tudi na povečano koncentracijo spolnih hormonov v krvi, kar tudi vpliva na poslabšanje aken.

Kljub zgoraj opisanim ugotovitvan nimamo dokazov, da bi s prehrano z nizkim glikemičnim indeksom izboljšali ali celo preprečili akne. Potrebujemo namreč dodatne podatke in študije, da bi zagotovo potrdili povezavo med prehrano in aknami.

 

Vsekakor je potrebno akne pričeti zraviti z zdravili, ki dokazano izboljšajo bolezen. Diete najstnikom zaradi aken ne predpisujemo. Ne bi pa škodilo, če za začetek namesto čokolade, piškotov, tortic in drugih sladkarij zaužijejo sveže sadje. Pizzo in testenine občasno nadomestijo s krožnikom zelenjavne juhe ali mineštre, večkrat posežejo po ribah (ne ocvrtih) in polnozrnatem kruhu. Takšna prehrana namreč zmanjša tudi pojavnost drugih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni tlak ter debelost.

Glede čokolade, sama čokolada aken ne povroča ampak je razlog v sladkorju, ki ji je dodan.  Tako da uživanje »grenke« oz prave čokolade ni problematično.

 

  1. Terapija z isotretinoinom: zakaj le v skrajnem primeru?

Isotretinoin je zdravilo, ki ga uporabljamo za zdravljenje hujših oblik aken. Jemlje se ga v obliki tablet. Zdravilo je teratogeno, kar pomeni, da poškoduje plod, zato ženska v času jemanja zdravila ne sme zanositi. Povzroča tudi suhe sluznice in suho kožo, lahko pride do dviga maščob v krvi, bolečin v mišicah in sklepih, opisane so tudi depresije. Čeprav je opisanih stranskih učinkov veliko, je zdravilo na tržišču že dolgo. To po drugi strani pomeni, da je dokaj varno, seveda pa mora biti pravilno indicirano in bolnik mora biti med časom jemanja pod kontrolo dermatologa, ki mu redno spremlja določene krvne preiskave in možne neželene učinke zdravila.

 3.  Ste poskusili z zdravljenje aken z laserji? Kako uspešno je?

 

Terapija z laserji in drugimi svetlobnimi viri je v porastu in se jo uporablja tudi pri zdravljenju aken. Zavedati se je potrebno, da takšna terapija ne nudi trajnih rezultatov, da jo je potrebno ponavljati in nemalokrat združiti s klasično terapijo za akne. Vsekakor se je pred odločitvijo o laserski terapiji potrebno posvetovati z dermatologom, da bo zdravljenje pravilno izvedeno in uspešno.

 

  1. Veliko staršev reče svojim otrokom, da so pač akne del odraščanja in jim ne pomagajo: Kaj vi konketno svetujete staršem? Kdaj naj priskočijo otroku na pomoč?

 

To me vedno razžalosti. Akne so bolezen, ki imajo močan negativen vpliv na kvaliteto življenja najstnika. Vplivajo na samopodobo v njegovem najbolj občutljivem obdobju življenja. Nemalokrat za seboj puščajo brazgotine, ki iznakazijo obraz za celo življenje. Zato je zelo pomembno da z zdravljejem aken začnemo zgodaj. Danes z zdravili, ki jih imamo na razpolago akne zelo uspešno zdravimo. Pri izvajanju terapije je potrebna doslednost in vztrajnost s strani najstnika, velika večina zelo pridno sodeluje. Pomembno je, da bolnik prejme natančna navodila s strani dermatologa glede izvajanja zdravljenja, ter da so kontrolni pregledi dovolj pogosti, da se oceni ustreznost terapije in preveri ali jo bolnik pravilno izvaja.

 

Še vedno opažam, da starši najstnike z mozolji vozijo h kozmetičarkam, ki mozolje stiskajo in »čistijo« kožo. To je popolnoma nespametno početje, saj mozoljev na ta način ne zdravimo. Podobno je, kot bi imeli doma poplavo, ker vam pušča cev, kozmetičarka pa bi vam pobrisala vodo, ne bi pa popravila cevi.  Zdravila za akne delujejo tako, da preprečijo nastanek mozoljev in delujejo protivnetno. Zgolj ob ustrezni terapiji za akne, je smiselno komedone dodatno še mehanično odstraniti, vendar je potrebno to izvesti strokovno in se zavedati, da vsi bolniki niso primerni za tak poseg.

 

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si