Akne ali mozoljavost

Acne vulgaris ali mozoljavost so pogosta bolezen, ki prizadene predvsem najstnike, čeprav jih opažamo tudi pri starejši populaciji. Nastanejo zaradi zamašitve lasnih foliklov in spremljajoče sebacealne žleze, oz. t.i. pilosebacealne enote. Najpogosteje prizadanejo kožo obraza in prsnega koša. Ločimo različne oblike aken od komedonskih, papulo-pustulnih ter nodulo-cističnih. Pri določenih oblikah aken je možno brazgotinjenje, ki je trajno, zaradi česar je potrebna ustrezna terapija in čimprejšnji obisk dermatologa. Danes obstaja veliko zdravil, s katerimi zdravimo akne. Večino zdravil v obliki kremo je potrebo uporabljati dlje časa, da so vidni prvi učinki.

 

VZROKI BOLEZNI

Pri vzrokih aken sodeluje več dejavnikov. Povečano izločanje loja in lojnic pod vplivom androgenih hormonov tekom pubertete ter zastajanje odmrlih celic v lasnih foliklih vodi do zamašitve lasnih foliklov in spremljajoče sebacealne žleze oz. pilosebacealne enote. Zamašena pilosebacealna enota se kaže kot bunčica na koži, ki ima lahko črnikasto obarvano izvodilo. Spremembo imenujemo komedon. Komedon lahko poči, kar privabi vnetne celice in nastanek pordelih, gnojnih in bolečih mozoljev. Dodatno lahko k vnetju pripomorejo tudi bakterije. Zastajanje loja nudi idealne pogoje za razmnoževanje bakterije, ki jo imenujemo Propionibacterium acnes. Majhne količine omenjene bakterije so normalni prebivalci naše kože, povečano število bakterij, kar opažamo pri aknah, pa vodi do nastanka vnetja. Na koži se tvorijo t.i. papule in pustule ali po domače mozolji. Občasno za seboj puščajo temneje ali svetleje obarvano kožo, pri hujših vnetjih pa lahko vidimo nastanek brazgotin. Dodatno k nastanku aken pripomorejo genetski dejavniki, saj se akne pogosto pojavljajo pri krvnih sorodnikih.

 

ZNAKI BOLEZNI

Komedoni se na koži obraza ali hrbta kažejo kot manjše belkaste ali črnikaste bunčice. Vnetje vodi do nastanka za češnjevo peško velikih, lahko tudi večjih, pordelih sprememb ali mozoljev. Spremembe so lahko boleče in imajo gnojno vsebino. Če so locirane globje v koži in so po velikosti večje, govorimo o nodulih in cistah.

 

ZDRAVLJENJE AKEN

Prvi pomemben korak pri zdravljenju aken, je čiščenje kože z blagimi čistilnimi sredstvi, ki so primerni za aknasto kožo. S tem se s kože odstraniti odvečno maščobo, ki pripomore k nastanku aken. Naslednji korak je lokalna terapija. Tu se uporablja kreme in gele, ki vsebujejo azelaično kislino, adapalen, retinoide, salicilno kislino, benzoil peroksid ter lokalne antibiotike. Katera vrsta lokalne terapije je za vas najbolj primerna, je odvisno od tipa aken, zato je najbolje, da upoštevate navodila dermatologa. Večino krem se pri nas dobi na recept, kreme z benzoil peroksidom pa je mogoče kupiti z receptom v tujini. Kot lokalno terapijo za zdravljenje aken, se izvaja tudi kemijske pilinge, izvajajo jih specialisti dermatologi.

Pri hujših oblikah aken se lahko poslužujemo tudi sistemske terapije v obliki tablet. Pri ženskah je možna terapija s kontracepcijskimi tabletami. Druge vrste tablet, ki jih uporabljamo pri obeh spolih, so antibiotiki, ki se jih jemlje dlje časa. Za hujše oblike aken pri katerih do sedaj omenjena sredstva niso pomagala, je možna terapija z isotretinoinom (Roaccutane), ki pa se jo izvaja pod skrbnim zdravniškim nadzorom.

V svetu se vse bolj uveljavlja tudi terapija aken z laserji in drugimi svetlobnimi viri. Večina terapij s svetlobo je bolj uspešnih in bolj učinkovitih, če jih uporabljamo skupaj z lokalno terapijo, ki jo predpiše dermatolog.

 

KDAJ OBISKATI DERMATOLOGA?

Obisk pri dermatologu je nujen, če vam akne puščajo brazgotine in če kljub 3 mesečni uporabi lokalnih preparatov ne pride do izboljšanja aken.

Nimate časa za obisk ambulante? Poslikajte svoje kožne spremembe ter prejmite nasvet dermatologa kar preko spleta. Ederma je prva teledermatološka ambulanta v Sloveniji, ki vam omogoča hiter in enostaven dostop do strokovnega mnenja dermatologa in ustrezne terapije.

Dermatologija Demšar

KONTAKT

Dermatologija Demšar

Bevkov Trg 6
5000 Nova Gorica

  +386 (0)40 337 621

   info@dermatologija-demsar.si